Първи неофициални резултати от проведените в събота избори за Европейски парламент в Словакия, Латвия и Малта.

Про-ЕС либерална коалиция побеждава управляващата в Словакия партия "Смер - социална демокрация" ("Посока - социална демокрация" - Smer-SD), показват неофициални резултати, публикувани от Denník N.

Европа гласува
на живо

Европа гласува

Седем държави вече гласуваха, остават 21

"Прогресивна Словакия" на новоизбрания президент Зузана Чапутова и центристите от "Заедно" получават 20,1% (4 места), докато "Смер" е подкрепена от 15,7% (3 места). Крайнодясната Народна партия "Наша Словакия" (L"SNS) е трета с 12,1% (2 места), а Християндемократическо движение (KDH) са четвърти с 9,7%.

Крайнодясната Народна партия "Наша Словакия", която има 14 места в словашкия парламент, се очаква за първи път да влезе в Европейския парламент.

През миналия месец Върховният съд на Словакия отхвърли призив на главния прокурор да забрани партията. Това е една от многото крайнодесни и антиимигрантски партии в Европа, които искат референдум за членството в ЕС.

Избирателната активност в Словакия е била около 20%.

Отиващият си от поста президент на Словакия Андрей Киска написа в "Туитър", че хората искат промяна, след като неофициалните резултати показват, че новосформираната про-ЕС коалиция се очаква да спечели изборите за Европейски парламент.

"Ново единство" на заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис се очаква да спечели изборите за Европейски парламент в Латвия, информира местната агенция LETA.

Партията получава 26%.

Втора е Социалдемократическа партия "Съгласие" с 18% подкрепа. Крайнодясната "Всичко за Латвия" ще получи около 16%. Резултатите все още не са потвърдени.

Предварителните резултати в Малта показват рекордна подкрепа за Лейбъристката партия. Тя е получила 56% от гласовете в сравнение с 53% през 2014 г.

Но има спад на избирателната активност в страната: 72.6% в сравнение с 82.3% през 2004 г.