Холандският премиер Марк Рюте, който пътува до работа с колело в Хага, получава допълнителна охрана заради опасност от отвличане или нападение от организираната престъпност, съобщава "Гардиън".

Решението е взето, след като "наблюдатели" са забелязали как се обхваща движението на Рюте, което поражда опасения за евентуално действие от страна на една от наркогрупите в страната.

Специално обучени полицаи от кралската и дипломатическа служба за сигурност (DKDB) са били изпратени да пазят Рюте, който често отказва защита през своите 10 години като премиер. Говорител на правителството отказа коментар. 

"Ужасно. Не бих пожелал това на никого. Успех на премиера Рюте", коментира крайнодесният политик Герт Вилдерс.

Наблюдавани са все по-сериозни инциденти, свързани с нарко банди, включително т. мар. Мокро (мароканска) мафия, поради което холандския полицейски съюз коментира, че Холандия се превръща в "нарко държава".

Неотдавнашното убийство на видния холандски криминален журналист Петер де Врийс се разглежда от полицията като опит на организираната престъпност да покаже, че никой не е извън обсега им.

Разследващите смятат, че кадри и снимки на умиращия Де Врийс, които се появиха в социалните мрежи малко след като бе нападнат, са разпространени от членове на бандата като предупреждение към други.

Мащабът на насилието е подчертан по време на грандиозния процес срещу Маренго, в който 17 предполагаеми членове на бандата са обвинени, че са част от "добре смазана машина за убийства".

Съобщава се, че главният заподозрян в процеса Ридуан Таги е описан от началник на полицията като "един от най-опасните и издирвани мъже в света" преди ареста му в Дубай през 2019 г.

Де Врийс е действал като говорител на ключовия свидетел на обвинението Набил Б, бивш член на бандата, станал информатор, преди да бъде убит.

Между 20 и 30 души, участващи в случая, включително съдии и адвокати, са получили допълнителна охрана. Адвокат на Таги отрече клиентът му да е участвал в убийството на Де Врийс.

Миналата седмица правителството обяви, че ще бъдат похарчени допълнителни 400 млн. евро през 2022-23 г. за борба с организираната престъпност.

Почина простреляният холандски журналист Петер де Врийс

Почина простреляният холандски журналист Петер де Врийс

Нападението предизвика възмущение в цяла Европа