В доклад за масовите сексуални посегателства в Кьолн на 31 декември 2015 година се препоръчва по-добър скрининг на мигрантите и по-тясно международно сътрудничество. Това пише германският вестник "Ди Цайт", цитиран от "Политико".

Панел от експерти от полицейските служби в седем германски провинции, включително с участието на германската федерална полиция, ще представи анализа си за атаките в Кьолн на среща с германското вътрешно министерство в Сарбрюкен във вторник.

Над 800 жалби във връзка с нападенията и грабежите в Кьолн

Над 800 жалби във връзка с нападенията и грабежите в Кьолн

Около 520 жалби са свързани със сексуално

Информацията е разкрита от местния вестник Kölner Express, който се е сдобил с копие на секретния доклад, който е от 60 страници.

Федералната полиция на Германия разкри 881 случая на сексуално нападение на обществени места на 31 декември 2015 година в Кьолн, Дюселдорф, Хамбург, Франкфурт и Щутгарт. Повечето от жертвите са жени на възраст между 18 и 24 години, а повечето от нападателите са от Алжир, Мароко и Ирак.

Инцидентът хвърли сериозно съмнение върху политиката на отворени врати към бежанците от страна на правителството на германския канцлер Ангела Меркел.

В доклада се посочват няколко препоръки за предотвратяване на подобни атаки на обществени места, като подсилване на ресурсите на полицията за охрана на обществени мероприятия, увеличаване на полицейско присъствие чрез "мобилни отдели" за спиране на потенциални нападатели и насърчаване на жертвите да съобщават за инциденти.

Също се подчертава нуждата от по-добър скрининг на пристигналите в Германия мигранти като превантивна мярка и помощ с по-добра информация при наказателни разследвания. В доклада се препоръчва по-добро интегриране и езикови курсове за мигрантите.

Според експертите обменът на информация с другите страни е от решаващо значение. Те предлагат Европол да използва "мобилни офиси", за да подпомогне сътрудничеството.