Франция отлага планираното подписване на така наречената "Харта за открит, свободен и безопасен интернет", с която смята да гарантира борбата на интернет платформите срещу речта на омразата, съобщи Седрик О - френският заместник-министър, отговарящ за цифровизацията, цитиран от Ройтерс.

Това се налага поради натиск от САЩ, но Франция все още се надява, че от Вашингтон ще се присъединят към инициативата.

Австралия иска Г-20 да бори речта на омразата в социалните мрежи

Австралия иска Г-20 да бори речта на омразата в социалните мрежи

След клането в новозеландския Крайстчърч, за което бе арестуван австралиец

Според официалната програма на срещата на Г-7, разпространена предварително от френските домакини, подписването на Хартата от страна на големите социални медийни платформи, бе предвидено да стане в петък, на 23 август, в Париж.

След това се предвиждаше Хартата да бъде представена на страните членки от Г-7 в Биариц.

Франция налага солени глоби на платформи, ако не трият език на омразата до 24 часа

Франция налага солени глоби на платформи, ако не трият език на омразата до 24 часа

Tова е поредната инициатива в Европа срещу расизма, антисемитизма и ксенофобията в интернет

Но в петък такава церемония не се състоя и по информация на радио "Европа 1" американския президент САЩ Доналд Тръмп оказал натиск върху изпълнителните директори на големите социални медийни платформи, убеждавайки ги да не участват в церемонията по подписването на Хартата.

Според френския заместник-министър обаче подписването само ще се отложи с няколко дни и в крайна сметка ще се състои в понеделник.

"От дипломатическа гледна точка беше трудно да накараме представителите на американските платформи да дойдат в Биариц и да подпишат важен документ, при положение, че американският президент не присъства на тази церемония", коментира Седрик О. Той обаче изрази увереност, че социалните медийни платформи ще подпишат Хартата. В действителност Доналд Тръмп пристигна във Франция в събота - ден, след планираната церемония по подписването на Хартата.

"Големият въпрос е дали САЩ ще се присъединят към Хартата в понеделник. Ако го направят, това би било голям успех", призна още Седрик О.

А компаниите гиганти, към които е отправено предложението за подписване на Хартата, са "Гугъл", Фейсбук" "Снапчат".

Хартата има за цел да създаде общо движение, което да гарантира прозрачност и сътрудничество в името на безопасно и полезно използване на Интернет, се казва в официалната позиция на френските домакини на срещата на Г-7.

Тя се базира на "Призива Крайсчърч", като разширява обхвата на ангажиментите, поети от платформите, по-специално онези от тях, свързани с премахване на чувствително съдържание, модериране, осигуряване на прозрачност и подкрепа за жертвите.

Припомняме, че през май т.г. политически лидери и ръководители на технологични компании подписаха "Призива Крайсчърч", с който се обединиха около премахването на реч на омразата в интернет - а по-специално на екстремистки послания и призиви към тероризъм. Инициативата им бе в отговор на терористичния акт в Крайсчърч в Нова Зеландия, при който мъж уби 51 мюсюлмански поклонници.