Полша ще закупи голям брой военни хеликоптери от САЩ. Това обяви министърът на отбраната Мариуш Блашчак на срещата на контактната група за Украйна във военновъздушната база на САЩ Рамщайн в Германия.

Варшава е подала искане за закупуване на общо 96 хеликоптера 96 AH-64E Apache от американски производители, като страната ще получи и трансфер на технологии.

Поръчката е част от плана на Полша за укрепване на отбранителните й способности.

По данни на полската информационна агенция ПАП първите хеликоптери ще отидат в армейска част, оборудвана с американски танкове Abrams.

Полша се стяга за война с Русия в следващото десетилетие

Полша се стяга за война с Русия в следващото десетилетие

Варшава ще използва това време за максимално превъоръжаване на армията си

Блашчак изтъкна, че двете оръжейни системи заедно образуват "неудържима сила".

От своя страна посланикът на САЩ в Полша Марк Бжежински написа в Туитър, че това решение ще направи Полша втория по големина оператор на Apache в света след САЩ. Според него този ход, съчетан със закупуването на танкове Abrams и други модерни системи, ще засили оперативната съвместимост и бойната готовност на Полша.

Полша укрепва армията си със стотици нови и втора ръка танкове Abrams, за да замени бронираните машини от съветско време, които Варшава подари на Украйна, за да ги използва в отбраната си срещу руските сили.

Полша купува танкове Hyundai и оръдия Hanwha за 5,76 милиарда долара от Южна Корея

Полша купува танкове Hyundai и оръдия Hanwha за 5,76 милиарда долара от Южна Корея

Цялата сделка се оценява на 15 милиарда долара