Държавният секретар на САЩ Майк Помпео потвърди, че е слушал разговора между американския лидер Доналд Тръмп и украинския президент Владимир Зеленски, който предизвика буря в Съединените щати. Помпео подчерта, че разговорът е бил около политическите приоритети на САЩ, информира "Ройтерс".

"Бях на телефонния разговор", разкри Помпео пред журналисти по време на посещение в Италия, като потвърди медийна информация.

В Италия подариха пармезан на Помпео в знак на протест срещу митата на САЩ

В Италия подариха пармезан на Помпео в знак на протест срещу митата на САЩ

Помпео прие подаръка с усмивка, на Конте не му беше толкова забавно

Той добави, че коментарите на Тръмп са направени в контекста на американската политика, включително и справяне с корупцията в Украйна, укрепване на икономиката и "намаляване на заплахата на Русия в Украйна".

"Знам точно каква е американската политика по отношение на Украйна, тя е невероятно последователна. Ние ще продължим да се опитваме да постигнем тези резултати", каза още Помпео.

Той не отговори конкретно на въпрос дали е чул нещо по време на телефонния разговор, което го е притеснило.

Помпео присъствал на разговора между Тръмп и Зеленски

Помпео присъствал на разговора между Тръмп и Зеленски

Броят на осведомените от първа ръка расте

Във вторник Помпео се обяви против ход на Камарата на представителите на САЩ да се сдобие с показанията на петима настоящи и бивши представители на Държавния департамент във връзка с импийчмънт процедурата.

Помпео е на тридневна визита в Италия, която включва среща с папа Франциск в четвъртък. След това той ще посети Черна гора, Северна Македония и Гърция.

Конгресът задължи Майк Помпео да предаде документите за контактите с Украйна

Конгресът задължи Майк Помпео да предаде документите за контактите с Украйна

Три комисии ще разпитат служители на Държавния департамент…

През септември американски медии съобщиха, че служител на разузнаването на САЩ е подал сигнал относно разговор на Тръмп с чуждестранен лидер. По-късно беше разпространена информация, че се отнася за Украйна и американска помощ за Киев, ако предостави компромат срещу Байдън. Конкретно става въпрос за разследване на връзките на сина на Джо Байдън, Хънтър Байдън, с украинската енергийна компания "Бурисма.

Конгресът публикува жалбата срещу Тръмп.

Помпео на обиколка в Италия, Ватикана, Черна гора, Северна Македония и Гърция

Помпео на обиколка в Италия, Ватикана, Черна гора, Северна Македония и Гърция

България не е в списъка от Балканите

Сигналът е в основната на процедурата по импийчмънт, обявена от лидера на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси след публикуването на информация, че Тръмп се е опитал да притисне украинския президент Владимир Зеленски да разследва семейство Байдън. Впоследствие беше публикувана стенограмата от телефонен разговор между президента на САЩ и украинския му колега.