Вашингтон полага всички усилия, за да възпрепятства работата на Техеран по ракетната си програма. Това заяви държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео в интервю за Fox News.

"Америка прилага всичките си лостове, за да намали възможностите на Иран да работи по ракетната си програма", каза дипломатът. Помпео повтори, че Техеран прави такива ракети. Държавният секретар отново припомни, че Вашингтон действа в съответствие с Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН.

САЩ бесни на ЕС заради Иран

САЩ бесни на ЕС заради Иран

Хока ги, че нарушават санкциите на САЩ срещу Техеран

На въпроса дали САЩ или техните съюзници се опитват да саботират, за да предотвратят развитието на Иран в тази посока, Помпео отговори: "Няма да говоря за различните дейности, които държавите могат да приложат тайно".

На 20 юли 2015 г. Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция 2231 в подкрепа на Съвместния цялостен план за действие относно иранската ядрена програма, която ограничи ядреното развитие на Техеран до изключително граждански цели.

САЩ наложиха санкции на деветима ирански граждани

САЩ наложиха санкции на деветима ирански граждани

Иран бойкотират конференцията във Варшава

В същото време резолюцията предвижда петгодишно запазване на оръжейното ембарго и забрана за доставка на технология за балистични ракети в Иран в продължение на осем години.