Близо ¼ от държавите, които са ограничили политическите права и гражданските свободи през 2016 година, са в Европа.

Това става ясно от ново изследване на "Фрийдъм хаус" (Freedom House), цитирано от "Политико".

Базираната в САЩ изследователска организация е установила отдръпване от демокрацията в Чехия, Дания, Франция, Полша, Сърбия, Испания, САЩ и др.

В доклада за изминалата година се подчертават растящите страхове заради британския вот за излизане от ЕС; политиките на полската управляваща партия "Право и справедливост"; настъплението на антиимигрантските и националистически партии в Европа и победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ.

Руската намеса в политическия процес на други държави, незаконното окупиране на украинска територия и подкрепата за сирийското правителство на Башар Асад също са фактори, които допринасят за упадъка на политическите права, се допълва в изследването.

Вмешателството на Русия, мигрантската криза и вътрешният натиск означават, че Европа не може "повече да бъде приемана като бастион на демократична стабилност", се казва още в доклада.

Авторите на проучването обвиняват ЕС в "пренебрегване на ролята си" да насърчава демокрация сред държавите, позовавайки се на влошената ситуация с провеждането на честни избори и върховенството на закона на Балканите.

"Виждаме лидери и държави да преследват тесните си интереси без видимо притеснение или зачитане на общите ползи от глобален мир и свобода", отбеляза съавторът на доклада Арч Падингтън.

Тези тенденции "започнаха да унищожават международния ред през последните 25 години" и подкопават фундаменталните свободи и демокрация, добави той.

Той поясни, че през последната година е регистриран упадък на свободата в държавите с диктатура, но в списъка доминират демократични държави, които значително са ограничили политическите права и гражданските свободи. 

Докладът е единадесетият поред, който отчита ограничаване на свободата по света.

От 195 държави 87 (45%) са "свободни", 59 държави (30%) са "частично свободни" и 49 (25%) "не са свободни".

Най-лошо поставените държави са в Близкия изток и Северна Африка.

България е "свободна" държава с 80 точки (0 точки са държавите, които не са свободни, а 100 точки - държавите, в които има най-голяма свобода).

По отношение на политическите права и гражданските свободи страната ни получава и по двете рейтинг 2/7 (държавите с 1/7 са най-свободни).

Русия и Китай "не са свободни".