Турция официално повдигна обвинения срещу 99 генерали и адмирали от 360 в цялата страна във връзка с неуспешния опит за преврат преди няколко дни, което е значителен удар върху военния елит, съобщават БиБиСи и Ройтерс.

Други 14 генерала остават в ареста, обявиха турски източници.

В Анкара президентът Реджеп Ердоган ръководи заседание на Националния съвет за сигурност, на което участват лоялните военни командири и кабинетът му. По-късно днес се очаква изявления от страна на управляващите относно следващите стъпки, които ще бъдат предприети.

По-рано стана ясно, че властите са забранили на всички университетски преподаватели да напускат държавата.

Турция забрани университетските преподаватели да напускат страната

Турция забрани университетските преподаватели да напускат страната

Властите в съседката предприеха масова „чистка”.

Повече от 50 хиляди души са задържани, уволнени или временно отстранени. Повече от 1 500 декани и ректори са призовани да подадат оставка, а 21 хиляди учители останаха без сертификати за преподаване, други 15 хиляди от образователното министерство също са оставени без работа. 8 хиляди полицаи, 1500 служители на финансовото министерство и 250 служители от кабинета на премиера са отстранени от длъжност.

Снимка 245355

Източник: ЕПА

Всички те са заподозрени за връзки с ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който е обвиняван от Ердоган като „мозъка” на неуспешния пуч. Турция настоява САЩ да екстрадират Гюлен.