САЩ изпратиха специалния си пратеник за Афганистан Залмай Халилзад, за да настоява за мирните преговори между правителството и бойците на талибаните, предаде "Ройтерс". 

Дипломатът планира да посети Кабул при пътуването със спирки в пет държави, съобщи американският държавен департамент в събота.

Предстоят посещения в Доха, Кабул, Исламабад, Осло и София, се казва в съобщение на ведомството.

САЩ изтеглят войските си в Афганистан съгласно споразумение, постигнато през февруари с талибаните.

Споразумението имаше за цел да проправи пътя за официални мирни преговори между бунтовниците и афганистанското правителство, а задачата на Халилзад е да се опита и да събере и двете страни на масата за преговори.

Халилзад ще настоява за споразумение за обмен на затворници и намаляване на насилието, два въпроса, които възпрепятстват напредъка към започване на мирни преговори.

45 загинали при въздушни удари в Афганистан

45 загинали при въздушни удари в Афганистан

САЩ отричат да имат участие в ударите

"Въпреки че е постигнат значителен напредък по отношение на обмена на затворници, проблемът изисква допълнителни усилия за пълно разрешаване", се казва в изявлението на Държавния департамент.

В сряда Халилзад осъди нападението на афганистанските правителствени сили, при което загинаха 45 души, включително цивилни, при въздушни удари срещу бойци на талибаните в западна провинция, граничеща с Иран.