България отдавна не води самостоятелна политика и решението й да експулсира 70 руски дипломати е взето под натиска на външни сили, заяви в петък постоянният представител на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов, цитиран от ТАСС.

"Смятам, че за самостоятелна външна политика на България може да се говори само по отношение на далечното минало", каза той в интервю за телевизионния канал "Россия-24", коментирайки думите на говорителя на външното министерство Мария Захарова, че България е взела това решение по искане на външни сили.

Според Чижов подкрепата на България за стъпките на НАТО и гласуването й за антируските санкции също показва нейната политическа зависимост.

Той разкритикува решението за експулсиране на руски дипломати като странно и предупреди да не се прибързва със заключението за прекъсване на дипломатическите отношения между Москва и София.

Руското външно разглежда предложението на Митрофанова посолството да затвори

Руското външно разглежда предложението на Митрофанова посолството да затвори

Песков: Ако е необходимо, ще бъде докладвано на президента

Припомняме, че новината за изгонването на 70 души от руската дипломатически мисия у нас, съобщена от премиера Кирил Петков в сряда вечерта предизвика поредната вихрушка сред политическите партии, макар и да се оказа, че по-голяма част от обявените за "персона нон грата" не са дипломати, а технически сътрудници.

БСП и "Възраждане" обявиха действията на кабинета като катастрофален акт, който застрашава България. БСП поиска замразяване на процедурата, а лидерът Корнелия Нинова постави под въпрос изобщо подкрепата за бъдещ кабинет, ако номинацията ще е Кирил Петков. "Възраждане" пък обявиха, че ще дадат Кирил Петков на прокуратурата.

"Има такъв народ", чийто представител е министър Теодора Генчовска (в оставка, бел.ред.) поставиха под съмнение законосъобразността на действие и обвиниха Кирил Петков за хрумка и еднолични действия. Самата Генчовска коментира единствено, че цялата документация е с гриф Секретно, че не тя е подписала нотите и че изпълнява само указания, които са й дадени от Министерски съвет, в случая - от началника на кабинета Лена Бориславова.

На другия полюс застанаха от "Демократична България", които подкрепиха действията на кабинета. ГЕРБ и ДПС изказаха принципна подкрепа за действието по изгонването на дипломати, които се занимават с шпионаж, но също изказаха критика и към начина, по който действа кабинета на Кирил Петков.

Митрофанова обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България
Обновена

Митрофанова обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България

Поводът - отзоваването на 70 руски дипломати