Китай подкрепя Русия във войната й с Украйна въпреки опита й да действа като неутрален мирен посредник, според президента на Литва.

В интервю за Euronews във вторник Гитанас Науседа каза, че Пекин има важна роля в украинския конфликт и трябва да остане на правилната страна на историята.

"За съжаление виждам, че целта на Китай е да продължи тази война, да направи тази война още по-кървава и в такава ситуация, че Китай в скрита или открита форма подкрепя Русия", каза литовският лидер.

"Много е трудно, не е надеждно, да се повярва, че Китай може да играе ролята на посредник между двете страни. Той трябва поне да бъде неутрален.

"Мога да си представя такъв статут, но сега не виждам възможностите и смятам, че Китай трябва да обмисли какво иска да постигне в тази война. Засега оценявам и виждам ролята на Китай като по-скоро разрушителна, отколкото градивна."

Коментарите на Науседа идват на фона на нарастващите спекулации за предстоящо посещение на китайския президент Си Дзинпин в Москва, за да се срещне с президента Владимир Путин, за да обсъдят перспективите за мир.

Пекин публикува мирен план от 12 точки за Украйна, в който никога не използва думите "война" или нахлуване, определяйки руската агресия срещу Украйна като "криза".

След срещата с Путин Си Дзинпин ще разговаря и със Зеленски

След срещата с Путин Си Дзинпин ще разговаря и със Зеленски

Това ще е първият разговор на китайския лидер с украинския президент от началото на войната

Москва приветства плана, който призовава за прекратяване на военните действия, възобновяване на мирните преговори, защита на атомните електроцентрали и запазване на хранителната верига и веригите за доставки и изоставяне на така наречения "манталитет на Студената война", но ЕС беше много по-критичен. Европейската комисия го определи като "селективен" и основан на предубедено тълкуване на международното право.

Междувременно САЩ и западните съюзници публично предупредиха Китай, че доставката на смъртоносни оръжия на Русия би била червена линия за тях. Очаква се френският президент Еманюел Макрон да повдигне темата, когато отиде на официално посещение в Китай в началото на април.

Във връзка със санкциите Науседа смята, че въведените досега мерки са нанесли известни щети на икономиката на Русия, но очаква повече.

Президентът на Литва сега иска правителствата на ЕС да преодолеят националните си интереси, за да подобрят по-рестриктивните мерки в ядрения сектор.

"Вземете десетия пакет от санкции. Той може да бъде по-силен", каза той по време на интервю в Европейския парламент в Страсбург.

"Нашето предложение беше да включим (държавната ядрена корпорация на Русия) Росатом като компания, да включим членове на борда. Знаем какво се случва в Запорожие и те просто заплашват всички нас в Европа с ядрена катастрофа там".

"Но поради някакви интереси, поради индивидуални подходи на отделните страни, ние не можем да вземем решение в това отношение".

Санкциите на ЕС срещу Русия: Въздействие и предизвикателства

Санкциите на ЕС срещу Русия: Въздействие и предизвикателства

Постигнати са три важни цели - решителност и единство на Запада, трайно влошен военен и икономически капацитет на Русия

Науседа също подкрепя доставката на всички видове оръжия в Украйна, включително бойни самолети и това да стане възможно най-бързо, защото войната струва много по отношение на човешки животи и унищожаване на инфраструктура.

"Ние навлизаме в критичния етап на тази война и е много важно да останем решителни", каза той пред Euronews.

"Русия е решаваща и Русия е в състояние да концентрира всичките си ресурси, защото това не е демократична страна и те могат да пренебрегнат нуждите на обществото в други области, в социално-икономическата област и те концентрират усилията си, засилвайки отбранителна индустрия".

"Но ние можем да направим същото и трябва и трябва да направим същото".

Президентът Науседа добавя, че е песимист относно възможността за връщане на масата за преговори в обозримо бъдеще, като се има предвид, че Москва и Киев имат толкова далечни позиции.

Русия може да се бие в Украйна още две години

Русия може да се бие в Украйна още две години

Русия използва посредници за санкционирани технологии, а армията се адаптира за дългосрочна конфронтация със Запада