Президентът на Румъния Клаус Йоханис приветства резултатите на страната на изборите за Европейски парламент. Той коментира, че изборите показват, че демокрацията в Румъния е узряла, гражданите разбраха колко силно оръжие е гласуването, информира "Политико".

В Румъния отхвърлиха мерките на управляващите за блокаж на борбата с корупцията

В Румъния отхвърлиха мерките на управляващите за блокаж на борбата с корупцията

Избирателната активност е била 41 процента, което е над 30-те процента, необходими за валидността му

Опозиционната Национална либерална партия на Йоханис е на първо място, изпреварвайки управляващата Социалдемократическа партия, която е под натиск в Румъния и от Брюксел заради нарушаване на върховенството на закона.

Нов антикорупционен алианс също отчете добро представяне, като зае трета позиция.

В телевизионно обръщение Йоханис заяви, че подкрепата на повечето румънци за забрана помилването и амнистирането на осъдени за корупция, което беше подложено на референдум заедно с евроизборите, показва, че "крадците и престъпниците принадлежат на затворите, а не начело на държавата".

Тежка загуба на евроизборите за управляващите социалдемократи в Румъния

Тежка загуба на евроизборите за управляващите социалдемократи в Румъния

Губят цели 12 процента подкрепа в сравнение с предишните евроизбори

"Никой не е и никой не трябва да бъде над закона. Никой не може да използва управлението в Румъния за личен интерес", категоричен е той.

Въпреки че приветства резултатите, референдумът не е правно обвързващ и не е ясно какво ще направи президентът, за да се приложи.

Днес следобед правителството ще проведе извънредно заседание.