Частичната военна мобилизация в Москва приключи. Това обяви кметът на руската столица Сергей Собянин.

Той посочва, че мобилизационните пунктове ще бъдат затворени в 14.00 часа местно време днес.

Градоначалникът уточни, че мобилизационните квоти вече са изпълнени и останалите изпратени призовки ще престанат да бъдат валидни.

По негови думи всички мобилизационни задачи "са изпълнени изцяло".

"Мобилизацията се превърна в огромно изпитание за хиляди московски семейства, чиито бащи, съпрузи и синове сега служат в армията. Въпреки това изпълнението на задачата за частична мобилизация стана възможно преди всичко благодарение на отговорността, чувството за дълг и патриотизма на московчани", изтъква Собянин.

Путин: Частичната мобилизация приключва след две седмици

Путин: Частичната мобилизация приключва след две седмици

Вече са мобилизирани 222 000 от приблизително 300 000 души

"Москва ще се погрижи за вашите семейства и близки. Ще продължим да оказваме пряка помощ на Министерството на отбраната в логистичната поддръжка. Заедно с ръководството на регионите, където служат московчани, ще помогнем за подобряване на живота във военните части", уверява още той.

През последните дни медиите съобщават за многобройни хайки в Москва в близост до метростанциите, както и за полицейски набези в общежития и хотели, в които на мъже в наборна възраст са били раздавани принудителни призовки.

Московската служба за военна регистрация и постъпване на служба обаче отрича тези твърдения

На 14 октомври руският президент Владимир Путин обяви, че частичната мобилизация ще приключи в рамките на две седмици. Тогава той подчерта, че 222 000 от планираните 300 000 наборници вече са мобилизирани.

Над 200 000 руснаци вече са мобилизирани, докладва Шойгу

Над 200 000 руснаци вече са мобилизирани, докладва Шойгу

Военният министър поиска допълнителна подготовка на новобранците под ръководството на офицери с боен опит