Проевропейските сили водят на изборите за Европейски парламент в Ирландия след проведения вчера вот, съобщава АФП.

Екзитпол показва, че проевропейската партия на ирландския премиер Лио Варадкар Фина гейл, която подкрепя по-голяма интеграция на ЕС, води след гласуването.

Ирландия и Чехия избират евродепутати

Ирландия и Чехия избират евродепутати

В Чехия гласуването ще продължи два дни - 24 и 25 май

Първите резултати са публикувани след изненадващия екзитпол в Холандия, който отреди първите места на холандски партии, които подкрепят ЕС. Там се очакваше вотът да бъде спечелен от популистите.

Екзитполът за телевизионните канали RTE и TG4 показва, че кандидатите на Фине гейл водят в два от трите избирателни окръга, докато Зелените отчетоха най-доброто си представяне и се изкачиха на трета позиция. Зелените са на път да спечелят в Дъблин.

На първо място е Фине гейл с около 28%, втори са Фина фойл с 15% и изненадващо на трета позиция са Зелените с близо 15%, които увеличават подкрепата си с около 10%.

Ирландците улесниха разводите на референдум

Ирландците улесниха разводите на референдум

87% са подкрепили промени в конституцията

Ирландия гласува за 11 евродепутати. Ще получи още две места, когато Великобритания напусне ЕС. Зелената партия може да получи три места в Европейския парламент.

На местните избори Фине гейл и Фина фойл се борят за челната позиция с около 23% подкрепа и за двете партии. Има "зелена" вълна и на местния вот, която може да се окаже решаваща за управлението в страната.