Подобряване на отношенията със САЩ. За това се обяви руският президент Владимир Путин по време на срещата си с американския държавен секретар Майк Помпео, цитиран от "Ройтерс". 

Путин заяви пред Помпео, че Москва не се е намесвала в изборите в САЩ, каквото разследване се води с години след гръмналия скандал около президентската администрация във Вашингтон.

Припомняме, че преди това Помпео разговаря с руския външен министър Сергей Лавров в Сочи. Разговорите продължиха около 3 часа. 

САЩ са готови да намерят обща основа с Русия, каза Помпео. Той изрази надежда, въпреки различията, двете държави да продължат диалога за Венецуела.

Москва и Вашингтон се договориха да възобновят каналите за комуникация

Москва и Вашингтон се договориха да възобновят каналите за комуникация

Запазват се разногласията между САЩ и Русия за Венецуела

От своя страна Лавров коментира пред журналисти, че двамата са постигнали съгласие за нуждата да възобновят каналите за комуникация между САЩ и Русия.

Държавният секретар увери, че САЩ не търсят война с Иран.

Русия е готова да възобнови диалога със САЩ по всички видове оръжия, отбеляза Лавров и поясни, че е обърнал особено внимание на въпросите за контрол над въоръженията и че са обсъдили договора Нов СТАРТ.

Майк Помпео заяви, че САЩ работят за включване и на други държави в договорите за ядрено разоръжаване.

Лавров разкри, че е предал на Помпео меморандум с факти за намеса на САЩ във вътрешните дела на Русия.

Двамата дипломати са обсъдили и възможна среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп. Лавров поясни, че Москва положително ще реагира на предложение за среща между двамата президенти, ако постъпи официално.