Владимир ПутинПрезидентът на Русия Владимир Путин подписа указ за провеждане на референдум в Чечня. Той съобщи новината по време на речта си на приема в чест на Деня на конституцията в Кремъл.

Решението за референдума е взето на базата на Федералния закон за основните гаранции на избирателните права. Идеята за необходимостта от ускоряване на конституционния процес в Чечня бе подета от обществени и религиозни личности на републиката, които се обърнаха към руския президент в началото на ноември, няколко дни след трагичния инцидент с взимането на заложници в Москва.

Владимир Путин заяви, че мислел да остави конституционния процес в Чечня за по-нататък, но след като се запознал с обръщението на чеченските представители, се съгласил, че не бива повече да се протака.

Администрацията и правителството ще направят всичко необходимо за изпълнението на указа на руския президент за провеждане на референдума за конституция на Чечня. Това заяви главата на републиката Ахмад Кадиров. Чакахме този указ и се подготвяхме за него, каза той. Ще направим всичко, зависещо от ръководството на Чечня, гласуването да протече гладко, организирано и да бъде основано на проявата на добрата воля на нейния народ.

Вчера, 11 декември в Гудермес се проведе събор, участниците в който изразиха желанието си да живеят в Русия, според общите за всички народи на страната закони, припомня електронното издание NEWSru. Чечня иска да бъде пълноправен член на Руската федерация и да жевее в съответствие с нейната Конституция, се казва в резолюцията, приета на конгреса.