Рекс Тилърсън е висококвалифициран професионалист, руският президент Владимир Путин го познава лично.

Така коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разпространената от медии информация, че Тилърсън е фаворит за поста държавен секретар на САЩ, съобщава Ройтерс.

Припомняме, през последните дни американски медии съобщиха, позовавайки се на източници от екипа на Доналд Тръмп, че шефът на ExxonMobil е фаворит за поста топ дипломат на САЩ.

"Като част от задълженията му на ръководител на една от най-големите петролни компании той поддържа контакти с наши представители", каза Дмитрий Песков.

"Президентът го е приемал няколко пъти", добави Песков.

Бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани се отказа от възможността да бъде част от екипа на Доналд Тръмп, като помоли кандидатурата му за държавен секретар на САЩ да не бъде разглеждана.

Тилърсън е фаворит за държавен секретар в екипа на Тръмп, Джулиани се отказа

Тилърсън е фаворит за държавен секретар в екипа на Тръмп, Джулиани се отказа

Шефът на ExxonMobil Рекс Тилърсън...

Сега най-вероятният избор за държавен секретар е шефът на ExxonMobil Рекс Тилърсън, прогнозира "New York Times", позовавайки се на неназовани източници.

В списъка на претендентите все още е и кандидатът за президент на републиканците от 2012 г. Мит Ромни, но според "New York Times" е малко вероятно той да бъде следващият първи дипломат на САЩ.