САЩ се опитват да наложат услугите си върху други държави в икономическата и отбранителната сфера.

Това заяви руският президент Владимир Путин по време на среща с австрийския си колега Александър ван дер Белен в Сочи, информират руски медии.

"Що се отнася до опитите на нашите американски партньори да унищожат някои споразумения, тези или онези проекти - ние говорим за "Северен поток" 2 и някои други проекти, многократно повторихме и искаме да кажем пак: действително има опити за нелоялна конкуренция под претекста на различни политически причини", отбеляза Путин.

Снимка 423517

Източник: ЕПА

В същото време руският лидер подчерта, че Москва и Вашингтон споделят много интереси, включително и в икономическата сфера.

"Вчера вече казах, че САЩ са най-големият производител на петрол и ние трябва да помислим как да влияем на световния енергиен пазар", каза президентът на Русия.

Руският президент изрази надежда, че европейските компании, които са част от "Северен поток" 2, ще осъзнаят отговорността си. Той подчерта, че Москва е готова напълно да завърши проекта.

Докато Путин повтори, че "Северен поток" 2 отговаря на интересите на Европа, Белен потвърди ангажиментите на Австрия към проекта и подчерта, че базираната във Виена петролна и газова компания OMV няма намерение да се оттегля.

Държавният глава на Русия коментира и ядреното споразумение с Иран. Той не смята, че е правилно Ислямската република да се оттегли от сделката, защото незабавно ще бъде обвинена, че е убила споразумението, макар че САЩ са провокаторите.

Снимка 423516

Източник: ЕПА

Русия не е пожарна команда, ние не можем всички поред да спасяваме. Това зависи не само от нас, а от всички играчи, отбеляза той.

Путин разкри, че може да се срещне с американския президент Доналд Тръмп в кулоарите на Г-20 в Япония през следващия месец. Според него възобновяването на диалога между Русия и САЩ зависи от Вашингтон, тъй като Москва е открита за контакти. Той е убеден, че двете държави трябва да пристъпят към преговори за удължаване на Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия (СНВ-3), който изтича през 2021 г.