Украински фотожурналист и придружавалия го войник са били "хладнокръвно екзекутирани" през първите седмици на руската инвазия. Това твърди организацията "Репортери без граници", позовавайки се на резултатите от проведеното разследване, съобщава "Асошиейтед прес".

Двамата са били убити, докато са претърсвали окупираните от Русия гори край Киев за изчезналия дрон на фотографа.

Организацията посочва, че се е върнала на мястото, където телата на Макс Левин и военния Олексий Чернишов са били открити на 1 април - в гора северно от столицата Киев. Били са открити 14 дупки от куршуми в изгорялото купе на автомобила им, който все още е на мястото.

По информация на "Репортери без граници" наблизо са били открити изоставени руски военни постове, а също опаковки от храна, цигарени кутии и други отпадъци, очевидно оставени от руски войници.

Украйна разследва 13 000 военни престъпления на Русия

Украйна разследва 13 000 военни престъпления на Русия

Три месеца след началото на инвазията

Намерени са и някои от вещите на Левин и Чернишов, сред които документите за самоличност на войника, части от бронежилетката му и каската на фотографа.

Украински екип с металотърсачи е открил куршум в почвата, където е лежало тялото на Левин. Според "Репортери без граници" тази находка предполага, че "той вероятно е бил убит с един, може би два куршума, изстреляни от близко разстояние, когато вече е бил на земята".

До мястото, където е открито обгореното тяло на Чернишов, е намерен и бидон за бензин.

Според "Репортери без граници" резултатите от разследването "показват, че двамата мъже несъмнено са били хладнокръвно екзекутирани".

ОССЕ откри доказателства за военни престъпления на Русия в Украйна

ОССЕ откри доказателства за военни престъпления на Русия в Украйна

Установени са и нарушения от украинска страна

Левин е бил в района, тъй като е изгубил дрона си там на 10 март и не е успял да го върне, защото е попаднал под руски огън.

От "Репортери без граници" твърдят, че фотографът понякога е споделял с украинските сили информация, получена от дрона му, включително местоположението и разстановката на руските позиции.

Използването на дрона му обаче е било преди всичко журналистическо начинание, потвърдено от негови познати и видно от снимките, продадени на медиите от началото на руската инвазия, отбелязват от организацията.

От "Репортери без граници" посочват, че са предали събраните доказателства и десетки снимки на украинските следователи.

Групата заяви, че не е в състояние да потвърди дали на телата на мъжете е била извършена аутопсия - стъпка, която според нея е важна за разследването на смъртта им.

Русия: Идеите за нов Нюрнбергски процес срещу руски войници са недопустими

Русия: Идеите за нов Нюрнбергски процес срещу руски войници са недопустими

Москва обвинява САЩ в разпространяването на лъжи за руската армия