Валериу Георгита, ръководител на румънския национален координационен комитет за ваксинация срещу COVID-19 (CNCAV), каза в сряда, че почти 50% от пълнолетното население на Румъния е ваксинирано с поне една доза, съобщава "Агепрес".

"Към днешна дата процентът на ваксиниране сред пълнолетното население с поне една доза е 49,4 процента. Наближаваме половината с поне една доза. В рамките на допустимото население, на възраст над 12 години, в момента процентът на ваксиниране е 47 процента, докато в рамките на общото население на Румъния от 19,3 милиона жители, според INS (Националния статистически институт), възлиза на 41,3 процента".

Най-много са ваксинираните хора на възраст между 40 и 70 години - над 52%.

"Коефициентът на ваксинация при хората над 80-годишна възраст все още е недостатъчен. Той се оценява на около 26 процента. Ако обаче погледнем анализа на смъртните случаи при тази пандемия в Румъния, над 85 процента от починалите са над 60 години възраст, средната възраст на починалите, за съжаление, е 71. Бих искал да отбележа, че уязвимите хора, хората с хронични заболявания или възрастните хора трябва да бъдат защитени възможно най-скоро чрез ваксинация, тъй като тя намалява риска от сериозно протичане".

До вторник са приложени повече от 2 046 000 бустер дози от ваксина срещу COVID-19, а именно около 45 процента от отговарящите на условията са получили тази доза ваксина. Той каза, че почти половината от тези, които са получили бустер доза, са хора, считани за уязвими, а останалите са хора от медицинския, социалния или други важни или критични сектори, както и от населението като цяло.

До момента Румъния е получила 28 650 000 дози от началото на кампанията за ваксинация, от които са приложени приблизително 16 000 000 дози и има приблизително 4,7 милиона дози от четирите вида ваксини в запасите.

България и Румъния, най-слабо ваксинираните в ЕС, се подготвят за пета Covid вълна

България и Румъния, най-слабо ваксинираните в ЕС, се подготвят за пета Covid вълна

На Балканите има Омикрон, но страните не затягат ограниченията за контролиране на разпространението