Лидерът на управляващата Социалдемократическа партия на Румъния заяви, че правителството е одобрило меморандум за преместване на посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим, информира "Ройтерс".

Така балканската страна ще се превърне в една от първите държави след САЩ, които местят посолството си в еврейската държава.

През декември президентът на САЩ Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел, като разгневи арабските си съюзници и смая палестинците, които искат източната част на града да бъде столица на палестинската държава.

Според румънското законодателство крайното решение за преместване на посолството трябва да бъде взето от президента Клаус Йоханис, който обяви, че не е бил уведомен. Румънското правителство не потвърждава информацията.

"Вчера правителството прие меморандум, с който се решава да започне процедура за ефективно преместване на посолството от Тел Авив в Йерусалим", обяви председателят на Социалдемократическата партия и председател на долната камара Ливиу Драгня пред частната телевизия Antena3.

Йоханис обяви в съобщение, че не е бил информиран или консултиран за решението. Той призова правителството и всички политици да покажат отговорност и прозорливост относно приемането на големи външнополитически решения, които имат стратегически ефект върху националната сигурност.

Вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че "най-малко около 6 държави" обмислят да преместят посолството си в Йерусалим. САЩ се очаква да го направят на 14 май.

Нашият жест към Израел е изключително символичен - държава, която има голямо влияние по света и с която ние имаме специални отношения от много години, каза Драгня и допълни, че преместването на посолството ще донесе краткосрочни, средносрочни и дългосрочни ползи за Румъния.