Русия заяви в четвъртък, че иска Великобритания и Франция да бъдат включени в по-широките преговори за контрол на ядрените оръжия със САЩ, като заяви, че Вашингтон настоява Китай да бъде включен, съобщава "Ройтерс". 

Висши служители на САЩ и Русия се срещнаха в Женева, за да подновят преговорите за облекчаване на напрежението между най-големите сили с ядрено оръжие в света, което е на най-ниските нива след Студената война.

Посланикът на Русия във Вашингтон Анатолий Антонов заяви, че е неизбежно правомощията в крайна сметка да се обсъдят, за разширяването на преговорите за контрол на оръжията и че Москва разглежда Великобритания и Франция като приоритети в това отношение.

"Този въпрос придоби особено значение в светлината на неотдавнашното решение на Лондон да увеличи максималното ниво на ядрени бойни глави с 40% - до 260 единици", каза Антонов.

В отделни коментари заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви, че САЩ искат Китай да бъде включен в по-широки преговори за контрол на ядрените оръжия, съобщи агенция Интерфакс.

САЩ засилват плановете си за ядрени оръжия

САЩ засилват плановете си за ядрени оръжия

Трябва да гарантират стабилността и да разчитат на своя арсенал в нарастващата глобална несигурност

Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман и заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков оглавиха делегациите си на срещата в дипломатическата мисия на САЩ в Женева.

Рябков е доволен от консултациите и че САЩ показват готовност за конструктивен диалог по време на преговорите.

За първи път от близо година страните проведоха така наречените преговори за стратегическа стабилност на фона на противоречия по редица въпроси, включително контрола над въоръженията.

Президентът на САЩ Джо Байдън и руският президент Владимир Путин се съгласиха да започнат двустранен диалог за стратегическа стабилност, за да "поставят основите за бъдещи мерки за контрол на оръжията и намаляване на риска".

След неформални консултации, насочени към "определяне на теми за експертни работни групи" в следващия кръг, двете страни се договориха да се съберат в края на септември, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Наричайки дискусиите "професионални и съществени", той каза, че американската страна обсъди политическите си приоритети, настоящата международна среда за сигурност, "перспективите за нов контрол на ядрените оръжия" и формата за по-нататъшни разговори.

Андрей Баклицки, старши научен сътрудник в Центъра за напреднали американски изследвания към Московския държавен институт за международни отношения, каза пред репортери в Женева: "Започваме с новата администрация на САЩ и започваме почти от нулата".

Очакваше се двете страни да обсъдят кои оръжейни системи и технологии предизвикват най-голямо безпокойство.

"Например Русия все още има притеснения относно модификацията на САЩ на тежки бомбардировачи и пускови установки за изстрелване на балистични ракети", каза Баклицки.

Администрацията на Байдън твърди, че Русия едностранно провежда ядрени опити в нарушение на мораториума за ядрени изпитания.

Опасения за надпревара във въоръжаването, докато Китай строи нови силози за ядрени ракети

Опасения за надпревара във въоръжаването, докато Китай строи нови силози за ядрени ракети

Китай към момента разполага с 350 ядрени бойни глави

Броят на оперативно разполагаемите ядрените бойни глави по света нараства. Тази тревожна тенденция констатира Стокхолмският международен институт за изследвания на мира (СИПРИ) в годишния си доклад за ситуацията с ядрените оръжия по света.

В началото на 2021 г. САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея притежават общо 13 080 ядрени бойни глави, което е под една пета от общото количество на ядрените оръжия в средата на 1980-те години, когато напрежението по време на Студената война достигна връхната си точка.

Тези числа включват пенсионирани бойни глави, които трябва да бъдат демонтирани. Без тези пенсионирани бойни глави общият ядрен арсенал в световен мащаб е нараснал от 9 380 на 9 620 от 2020 до 2021 година.

САЩ и Русия притежават над 90 процента от световния ядрен арсенал.

Доклад на САЩ: Милиони американци могат да умрат в първата война между ядрени държави

Доклад на САЩ: Милиони американци могат да умрат в първата война между ядрени държави

Армията трябва да се адаптира срещу Китай и Русия към изкуствен интелект, роботика, неконвенционални заплахи, пандемии