Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова предупреди във вторник, че ако Съединените щати отново поставят ядрени оръжия в Обединеното кралство, това ще се счита за "ескалираща стъпка", която се отдалечава от целта за "изтегляне на всички ядрени оръжия на САЩ" от европейските страни, пише "Блумбърг".

"Ако тази стъпка някога бъде направена, ние ще я разглеждаме като ескалация, като стъпка към ескалация, която ще отведе нещата в посока, която е напълно противоположна на справянето с належащия проблем за изтегляне на всички ядрени оръжия от европейските страни", предупреждава тя.

Коментарите на Захарова следват публикуването на доклад от Федерацията на американските учени, в който се казва, че новите бюджетни документи "силно загатват", че ВВС на САЩ "са в процес на възстановяване на мисията си за ядрени оръжия на територията на Обединеното кралство".

Русия: Само луди хора без морал допускат, че ще нападнем Украйна

Русия: Само луди хора без морал допускат, че ще нападнем Украйна

Мария Захарова разкритикува изявленията на САЩ и Великобритания

Според Захарова, това е дестабилизираща практика и е чисто антируска, тъй като тя предвижда съвместно планиране и редовно упражняване на ядрени атаки срещу цели в Русия от неядрени европейски държави. Москва ще трябва да предприеме контрамерки в отговор, за да "защити интересите на сигурността на нашата страна и нейните съюзници". Тя също така обеща повече усилия, за да изиска всички ядрени оръжия на САЩ да бъдат върнати на територията на САЩ, преди да се унищожи инфраструктурата, позволяваща разполагането на ядрени оръжия в Европа.

В началото на миналия месец президентът на Беларус Александър Лукашенко заплаши с изпозлване на ядрени оръжияНа 25 март Путин обяви, че Русия, по искане на Беларус, ще разположи свои тактически ядрени оръжия в републикатаПрез юни беларуският президент Александър Лукашенко обяви, че оръжията са започнали да пристигат в страната. Москва път уточни, че те ще останат в Беларус за неограничено време.

Освен това по време на конференцията Захарова спомена, че руските посолства в Берлин и Стокхолм са изразили загриженост относно плановете на Германия и Швеция да помогнат в производството, ремонта и поддръжката на военна техника в Украйна.

Захарова коментира, че произвеждайки оръжия в Украйна, Западът участва в конфликта.

Миналата седмица Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, реши да плаши света с библейски Апокалипсис.

Atlantic Council съветва НАТО да отговори незабавно, решително и военно на провокациите на Русия в Беларус

Atlantic Council съветва НАТО да отговори незабавно, решително и военно на провокациите на Русия в Беларус

Разгръщането на войски ще демонстрира, че НАТО не се страхува от война с Русия