Русия няма влошава още повече отношенията със САЩ, които вече са в безизходица, въпреки неприемливостта на изявленията на американския президент Джо Байдън за руския президент Владимир Путин, заяви в четвъртък Мария Захарова, съобщава ТАСС. 

"Трябва ли някой да прави недопустими изявления, а ние да влошаваме и без това закъсалите двустранни отношения, няма смисъл да следваме тази логика", обясни тя.

Захарова добави, че вместо това Москва възнамерява да "свърши много работа, свързана с преразглеждане на състоянието на двустранните отношения".

"Да се продължи с унищожаването и да се постави прът в колелото със сигурност не е стратегията или тактиката, която избира Русия".

Захарова заяви, че Русия е отворена за конструктивни предложения относно Съвета Русия-НАТО. "Ние не отказваме диалога. Напротив, ние оставаме отворени за конструктивни предложения за провеждане на заседания на Съвета Русия-НАТО и други форми на комуникация".

Тя коментира и изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Русия не е готова за открит диалог с алианса. "Всъщност всичко е точно обратното ... Руският външен министър Сергей Лавров говори за нашата готовност за диалог с генералния секретар на Алианса Столтенберг преди година. Очакваме, че НАТО въпреки това ще чуе нашите призиви за честен разговор по належащи проблеми."

По-рано руският посланик в САЩ Анатолий Антонов бе извикан в Москва за консултации относно по-нататъшното развитие на руско-американските отношения. В началото на деня руски депутати призоваха САЩ да се извини на Русия и Путин.

Путин в отговор пожела на Байдън много здраве - без ирония и шеги

Путин в отговор пожела на Байдън много здраве - без ирония и шеги

Сред политическата върхушка на САЩ имало много честни и почтени хора