Срещу журналиста Александър Невзоров е образувано наказателно дело за "военни фалшификати", съобщи Следствения комитет на Русия (СКР). Поводът е публикацията за обстрела на родилен дом в Мариупол. По-рано стана известно за най-малко седем наказателни дела, образувани по този нов член от Наказателния кодекс, приет след началото на руската инвазия в Украйна, съобщава БиБиСи.

Действията на Невзоров "се разглеждат като признаци на престъпление по параграф "д" на част 2 на член 207.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация (публично разпространение под прикритието на надеждни съобщения за съзнателно невярна информация за действията на въоръжените сили на Руската федерация), според прессъобщение на СКР.

Според разследващите на 9 март журналистът публикува в Instagram (социалната мрежа бе забранена в Русия като екстремистка) и в YouTube "съзнателно невярна информация за умишлен обстрел" на родилния дом в Мариупол от руската армия.

"Публикациите бяха придружени от недостоверни снимки на цивилни граждани, засегнати от обстрела. Източници на разпространението на тези изображения са украинските медии. Министерството на отбраната на Руската федерация официално обяви неверността на посочената информация", се казва в прессъобщението.

От него следва още, че следствието установява местонахождението на Невзоров "за извършване на следствени и процесуални действия с него". Къде е сега Невзоров, не се знае, но на 18 март той бе в Израел. В своя Telegram канал той публикува новината за образуване на наказателно дело, но не я коментира.

На 9 март украинските власти и западните медии съобщиха, че родилният дом е обстрелван, при което загинаха трима цивилни, включително дете, и бяха ранени 17 други. На една от снимките, направени на мястото на обстрела, се вижда как бременна жена лежи на носилка. Този кадър е публикуван от много световни медии.

Служител на агенция "Асошиейтед прес" в Мариупол, позовавайки се на лекари, съобщи, че са починали бременна жена и дете, обстрелвани w болницата. Смъртта на жената потвърди и фотографът Евгений Малолетка, чиито кадри от последствията от обстрела на родилния дом бяха публикувани от медиите.

Руските военноморски сили стрелят по Мариупол

Руските военноморски сили стрелят по Мариупол

Обстрелват обсадения град Мариупол от 7 кораба в Азовско море

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че база на батальон "Азов" (призната в Русия за екстремистка организация и забранена) се намира в родилния дом в Мариупол, обстрелян от руските войски.

Кремъл няма ясна информация за случилото се на 9 март с родилния дом в Мариупол, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков: "Определено ще попитаме нашите военни, защото, разбира се, нямаме ясна информация за случилото се там. Със сигурност военните ще предоставят някаква информация."

Руското министерство на отбраната твърди, че руските военни не са нанасяли удари по болницата в Мариупол. "Руската авиация в района на Мариупол не е извършила абсолютно никакви мисии за поразяване на цели на земята", каза Игор Конашенков, говорител на министерството.

Конашенков също така твърди, че снимките на територията на болницата съдържат "доказателства за две отделни инсценирани експлозии в близост до болницата".

След обстрела на родилна болница в Мариупол, Twitter премахна две публикации от руското посолство в Лондон, в които се твърди, че атаката е фалшифицирана. Туитовете на посолството направиха необосновани твърдения, че болницата не е работила по това време и ранените жени, заснети на мястото на инцидента, са актьори.

Във вторник стана известно, че съд в Москва арестува Сергей Клоков, срещу когото е образувано дело по част 2 на чл. 207.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация относно разпространението на "фалшификати" за действията на руските въоръжени сили.

Това не е първият случай по новия член, който влезе в сила малко след инвазията в Украйна, но за първи път човек е изпратен в затвора. Статията, по която е обвинен Клоков, предвижда наказание до 10 години затвор.

Клоков е техник в Центъра за управление на резерва на Московското главно управление на МВР, съобщиха за РИА Новости в съда. Представена на Клоков клауза "а", част 2 на чл. 207.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация описва действия, извършени "с използване на служебно положение", "б" - "от група лица или организирана група", "д" - "мотивирани от политическа омраза срещу всякакви социални група."

В доклада на СКР по делото Невзоров фигурира само параграф "д".

Миналата седмица стана известно за първите три наказателни дела, образувани по статия за "военни фалшификати".

На 16 март Следственият комитет съобщи, че са заведени дела срещу известната блогърка Вероника Белоцерковски (Белоника) и двама жители на Томска област. Белоцерковская бе обявена за издирване, тъй като живее във Франция, а за другите две има относително лека мярка за неотклонение - забрана за определени действия.

Белоцерковски публикува публикации в Instagram (признати за екстремистки в Русия и забранени), които според ICR "съдържат умишлено невярна информация" за използването на руската армия "за унищожаване на градове и цивилно население на Украйна, включително деца".

Ден преди това, на 21 март, СКР обяви образуването на наказателно дело срещу известния украински журналист Дмитрий Гордън по три члена, включително параграф "а", част 2 на чл. 207.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация за "военни фалшификати".

Известни са още две дела - срещу кемеровския журналист Андрей Новашов и служител на Министерството на извънредните ситуации в анексирания Крим. До момента няма съобщения за избрана от него мярка за неотклонение.

Невзоров е известен телевизионен журналист и публицист. През годините на перестройката той води предаването "600 секунди" по ленинградската телевизия.

Спорната му репутация произтича от работата му по телевизионния канал ОРТ, който през 90-те години бе контролиран от олигарха Борис Березовски.

Освен всичко друго, Невзоров оправда действията на съветските сили за сигурност в балтийските страни. Той също така направи филми за Чечения, които включват сцени на насилие.

През последните години журналистът често се появява в независимия телевизионен канал "Дожд" и радио "Ехо Москвы". "Дожд" миналата година бе признат от медиите като действащ "чужд агент", а след началото на инвазията в Украйна спря работа. "Ехо Москвы" бе затворено по решение на собственика (радиото бе част от холдинга "Газпром-Медиа").

Русия разширява законите, криминализиращи "фалшивите новини"

Русия разширява законите, криминализиращи "фалшивите новини"

Москва затяга репресиите срещу вътрешното несъгласие на фона на продължаващата война срещу Украйна