Съдът в Черна гора освободи трима просръбски депутати от опозицията, които бяха вкарани в затвора след смут в парламента заради вота за оспорван закон за църковната собственост, предаде "Асошиейтед прес".

Опитвайки се да предотвратят одобрението на законопроекта, тримата се хвърлиха в съда със сълзотворен газ и се опитаха да унищожат микрофони в парламента. Законопроектът обаче беше приет.

Сръбската православна църква в Черна гора казва, че новият закон позволява на държавата да му отнеме имотите. Правителството отрече, че иска да го направи.

В Черна гора протестират срещу Законопроекта за свобода на вероизповедания

В Черна гора протестират срещу Законопроекта за свобода на вероизповедания

Преглед на собствеността на религиозни имоти и отделяне от Сръбската църква

Опонентите организираха целодневни протести в четвъртък и блокираха пътища, подхранвайки напрежението в Черна гора.

Полицията задържа 22 души, включително 17 депутати, заподозрени в участие в парламентарните вълнения. Всички, освен трима, бяха освободени малко след ареста им в петък.

Законодателството гласи, че религиозните общности с имоти трябва да представят доказателства за собственост от преди 1918 г., когато Черна гора се присъедини към ръководеното от сърбите балканско кралство и загуби своята независимост.

Черна гора се отдели отново от Сърбия през 2006 г., но нейните 620 000 души остават разделени дали страната трябва да поддържа по-тесни връзки със съседите си. Около 30% от населението на Черна гора се идентифицира като сърби и най-вече се противопоставят на разцеплението от Сърбия.