САЩ спрират да споделят данни за своите ядрени сили с Русия, след решението на Москва да спре участието си в договора за намаляване на ядрените оръжия Нов СТАРТ, съобщават Wall Street Journal и "Политико".

"Това е първото действие, което предприехме в рамките на договора в отговор на спирането на Русия... Нашата цел е да насърчим Русия да се върне към спазването на договора". 

Решението е предадено на Русия в понеделник, каза помощник-министърът на отбраната на Пентагона за космическата политика Джон Плъмб във вторник към подкомитета по стратегическите сили на Камарата на представителите. Решението е предадено вчера от заместник-държавния секретар по контрола на въоръженията и международната сигурност Бони Дженкинс.

Този ход идва, след като Русия заяви, че спира участието си в ядреното споразумение след Студената война и поставя под въпрос бъдещето на договора от 2010 г. във време на повишено напрежение с Москва. Миналия уикенд Владимир Путин каза, че планира да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, докато войските му търпят огромни загуби в неговата 13-месечна война в Украйна.

Беларус: Приемаме руското ядрено оръжие за защита

Беларус: Приемаме руското ядрено оръжие за защита

Това са ответни действия и укрепване на собствената сигуност

Нов СТАРТ, който беше възобновен в началото на администрацията на Байдън, ограничава броя на разположените ядрени бойни глави до 1550 и поставя други ограничения върху броя на бомбардировачите и пусковите установки, способни да носят ядрени оръжия.

Но след като Русия наскоро обяви, че вече няма да спазва договора и спря да споделя информация със САЩ за своите запаси, администрацията на Байдън продължаваше да следва пакта досега. "Оттогава не сме получавали никакви ежедневни известия от тях", каза Плъмб.

На срещата в понеделник между дипломати от двете страни "Русия отговори, че няма да предоставя тази информация", продължи той. "И като дипломатическа контрамярка, Съединените щати няма да предоставят тази информация обратно.

"Ние ще продължим да проучваме кои други дипломатически контрамерки са подходящи", добави той, "и това, което се опитваме да направим, е да балансираме между отговора на безотговорното поведение на Русия и да продължим да демонстрираме това, в което вярваме, как една отговорна ядрена сила трябва да действа."

Русия не вижда шанс за диалог със САЩ за стратегическата стабилност

Русия не вижда шанс за диалог със САЩ за стратегическата стабилност

Вашингтон трявало първо да се откаже от враждебната си политика спрямо Русия