Една от най-известните активистки за права в Саудитска Арабия е осъдена в понеделник на близо шест години затвор по неясен и широко формулиран закон, целящ борбата с тероризма, съобщава АП.

Случаят на Луджайн Хатлул и нейното лишаване от свобода през последните две години и половина предизвика критики от групи за защита на правата, членове на Конгреса на САЩ и депутати от Европейския съюз.

Хатлул бе сред малкото саудитски жени, които открито призоваха за правото да шофират, преди да бъде предоставено през 2018 г. и за премахването на законите за настойничество на мъже, които отдавна задушават свободата на движение на жените и възможността да пътуват в чужбина.

Свързаният с държавата саудитски вестник Sabq съобщи, че Хатлул е призната за виновна от антитерористичния съд на кралството по обвинения, включително агитация за промяна, преследване на чуждестранна програма, използване на интернет за увреждане на обществения ред и сътрудничество с физически и юридически лица за извършени престъпления съгласно антитеррористичните закони. Тя има 30 дни да обжалва присъдата.

Правозащитна група, наречена "Затворници на съвестта", която се фокусира върху саудитските политически задържани, заяви, че Хатлул може да бъде освободен още в края на март 2021 г. в зависимост от изтърпяното време. Тя е в затвора от май 2018 г. и 34 месеца от присъдата й трябва да бъдат приспаднати.

Съдията е наредил да излежи пет години и осем месеца затвор за нарушаване на законите за борба с тероризма, според Sabq.

Sabq съобщава, че съдията е казала, че подсъдимата е признала, че е извършила престъпленията и че признанията й са направени доброволно и без принуда. Съдията казва, че присъдата е издадена в присъствието на прокурор, подсъдимата, представител на правителствената комисия по правата на човека и няколко избрани представители на местни медии.

Годеницата на Джамал Кашоги призова Байдън да разсекрети доклада на ЦРУ

Годеницата на Джамал Кашоги призова Байдън да разсекрети доклада на ЦРУ

Годеницата на Кашоги смята, че това ще помогне за разкриване на истината