Седем продемократични политически партии в Тайланд се обединяват за формиране на голяма коалиция за събиране на парламентарно мнозинство. Те обявиха намерението си да сформират правителство, което да свали военните от власт, информират медии.

В неделя се проведоха парламентарни избори в страната. Официалните резултати се очакват до май.

Объркване в Тайланд във връзка с резултатите от парламентарните избори

Объркване в Тайланд във връзка с резултатите от парламентарните избори

Объркването е заради преброяването на гласовете

Партия "За таи" (Pheu Thai) обяви, че е сформирала "демократичен фронт" с други шест партии след спорните избори, като отбеляза, че опозиционният съюз е спечелил мнозинство в долната камара на парламента и получава правото да се опита да формира правителство.

Коалицията, водена от "За таи", спечели най-много места на вота в неделя. Тя заяви, че възнамерява да "върне демокрацията и да прекрати властта на военната хунта".

Седемте партии общо събират 255 места, което е достатъчно за мнозинство в 500-местния парламент и сформиране на правителство.

Опозицията в Тайланд печели изборите, но недостатъчно за правителство

Опозицията в Тайланд печели изборите, но недостатъчно за правителство

Военната хунта все пак губи първите избори от 2011 г. насам

Официалните резултати от изборите, първият вот в Тайланд от 2014 г., когато военните поеха властта с преврат, все още не са ясни, след като местната избирателна комисия на няколко пъти отложи обявяването на резултатите, като не се посочваха причини за забавянето, което доведе до спекулации, че е извършена изборна измама. Сега е ясно, че резултатите не се очакват до 9 май.