Севернокорейските власти обявиха, че е извършено успешно изпитание на ракетен двигател с висока мощност, предназначен за изстрелване на спътници, предаде Би Би Си.  

При пускането на двигателя е присъствал лидерът на Севрена Корея Ким Чен Ун, който е призовал учените и инженерите да пристапят към следващия етап – изстрелване на спътник, в най-скоро време.  

Според съобщението на Пхенян, двигателят е способен да изведе в орбита космически апарат, който да извършва наблюдения на Земята „на световно ниво”.  

Както и изпитанията с балистични ракети, опитите с мощни двигатели, за  които Пхенян твърди, че са за  изстрелване на спътници, срещат остри реакции от международната общност. Нееднократно е отбелязвано, че вероятно зад афишираната като космическа програма се крият опити за създаване на балистични ракети с далечен обсег.     

На 9 септември Северна Корея направи ядрен опит, който провокира земетресение от пета степен по Рихтер. Това за пореден път предизвика реакция от страна на Съвета за сигурност на ООН.