Външният министър на РС Македония призова ЕС да сложи край на "изнудването" на страната му чрез налагане от България на нови пречки пред членството й в блока, пише Euractiv.

"Европейският процес не трябва да води до изнудване на никоя държава в Европа или на Западните Балкани", заяви външният министър Буяр Османи на онлайн пресконференция от Прага.

"Усилията ни за добри отношения със съседите не бяха възнаградени", каза Османи, добавяйки, че спорът с България ще има отрицателно въздействие върху целия Балкански регион.

След разговори с Османи, чешкият външен министър Томаш Петричек заяви, че се надява да бъде постигнат компромис до края на годината.

"В рамките на ЕС се водят много интензивни преговори за това как да се постигне пробив ... бихме искали да постигнем компромис тази година", каза Петричек.

"ЕС трябва да запази ... статута на надежден партньор за страните, които прилагат реформи и изпълняват домашните си", добави той.

Османи обяви, че РСМ е подкрепяна от "26 държави" на 27-членния блок. "Подкрепата от европейските страни е най-добрият начин да се поднови ентусиазмът и доверието в процеса. Подкрепата и ускоряването на процеса на интеграция е най-добрият начин за подобряване на отношенията между съседите", добави той.

Пендаровски пред Еuobserver: Не сме се събудили през 1944 с идеята, че вече сме македонци

Пендаровски пред Еuobserver: Не сме се събудили през 1944 с идеята, че вече сме македонци

Не било истина, че историята на РС. Македония е история на България, според президента им

На 17 ноември 2020 г. България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония.

Основните аргументи на България се опират на блокирането на работата на съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония, която бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Още в началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история.

Захариева: Изискваме от Скопие да спазва договора, позицията ни не се променя

Захариева: Изискваме от Скопие да спазва договора, позицията ни не се променя

Много често в северномакедонски издания се наблюдавала дезинформация

След среща на 13 септември 2019 г., която бе определена като "най-безплодната" до този момент,президентът Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.

През 2020 година Македония едностранно прекрати разговорите за общата ни история, с аргумент вътрешнополитическата обстановка в страната. Работата на комисията бе възобновена, но отново без особен успех и направени крачки напред, за да се появи следващата теза - че сега ще се чакат резултатите от парламентарните избори у нас, които трябва да се проведат през пролетта на следващата година.

"Сядаш с колегите в Скопие и те започват да се пънат като магаре на мост. Вие утре може да решите, че сте марсианска нация и цар Самуил е слязъл от Марс. Хората в Македония могат да се наричат както искат, но това не може да е на базата на открадната българска история и на база на омраза спрямо българите", коментира по-рано Каракачанов.

Каракачанов: За РС. Македония ЕС е все още като СССР

Каракачанов: За РС. Македония ЕС е все още като СССР

Това нямало как да го допуснем