Глобална операция, при която на организираната престъпност са продадени криптирани телефони, които служителите на правоприлагащите органи могат да наблюдават, доведе до повече от 800 ареста и конфискация на наркотици, оръжия, пари в брой и луксозни автомобили, съобщава "Ройтерс".

Операцията на Федералното бюро за разследвания - ФБР на САЩ, австралийската и европейската полиция задържа заподозрени в Австралия, Азия, Европа, Южна Америка и Близкия изток, замесени в глобалната търговия с наркотици, съобщиха служителите.

Милиони долари в брой са иззети по целия свят, заедно с 30 тона наркотици, включително над осем тона кокаин.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че операцията "е нанесла тежък удар срещу организираната престъпност - не само в тази страна, но ... по целия свят".

Операция "Троянски щит", замислена от австралийската полиция и ФБР през 2018 г., е едно от най-големите внедрявания със специализирана криптирана мрежа.

Започва, когато американски служители плащат на осъден наркотрафикант, за да им предостави достъп до персонализиран от него смартфон, на който инсталира ANOM - An0m, защитено приложение за криптирани съобщения. След това телефоните са продадени на мрежи за организирана престъпност чрез дистрибутори от подземния свят.

ФБР помага за внедряването на 12 000 устройства в 300 престъпни групи в повече от 100 държави, коментира Калвин Шивърс от криминално-разследващия отдел на ФБР пред репортери в Хага.

По модел, една австралийска фигура от подземния свят започва да разпространява телефони, съдържащи приложението, на своите сътрудници, вярвайки, че комуникацията им е сигурна, тъй като телефоните са променени, за да се премахнат всички възможности, включително гласови функции и функции на камерата, освен ANOM.

В резултат на това не е имало опит да се скрият или кодират подробностите на съобщенията - които полицията чете.

"Ние сме в задния джоб на организираната престъпност ... Всичко, за което те говорят, наркотици, насилие, удари един срещу друг, невинни хора, които ще бъдат убити", коментира австралийският комисар на федералната полиция Рийс Кершоу.

Телефоните са такъв хит, че италианските мафиоти, азиатските триади, байкърските банди и транснационалните наркосиндикати започват да ги използват, като предоставят на ФБР и партньорските сили по целия свят 27 милиона съобщения.

Шивърс коментира, че ФБР е успяло да види снимки на "стотици тонове кокаин, които са били скрити в пратки с плодове".

Австралийската полиция заяви, че е арестувала 224 души, включително членове на незаконни мотоциклетни банди, и е спряла 21 заговора за убийство.

Само в понеделник те изземат 104 огнестрелни оръжия, включително снайперска пушка от военен клас, както и почти 45 милиона австралийски долара (35 милиона долара) в брой, включително 7 милиона австралийски долара от сейф, заровен под градински навес в предградие на Сидни.

В Европа имаше 49 ареста в Холандия, 75 в Швеция и над 60 в Германия, където властите иззеха стотици килограми наркотици, над 20 оръжия и над 30 луксозни коли и пари в брой.

Финландската полиция задържа почти 100 заподозрени и иззе 500 кг наркотици и намери склад с 3D принтери, използвани за производство на части за оръжия.

Операцията разкрива също така, че на банди е подхвърлена информация за полицейски действия, което предизвиква "многобройни случаи на корупция на високо равнище в няколко държави", според декларация от агент на ФБР.