Здравната агенция на Швеция препоръча на хората над 80-годишна възраст да си поставят втора бустерна доза срещу COVID-19, съобщава "Ройтерс".

Целта е да се предпазят от отслабване на имунитета предвид продължаващото разпространение на варианта Oмикрон.

Препоръката обхваща и всички хора, живеещи в старчески домове, както и такива, които имат болногледачи вкъщи в рамките на програми за социално подпомагане.

От агенцията поясняват, че втората бустерна доза от ваксината трябва да бъде поставена най-малко четири месеца след първата.

И Швеция отменя мерките срещу Covid-19

И Швеция отменя мерките срещу Covid-19

Такива стъпки вече обявиха няколко други европейски държави

По-рано тази година Швеция достигна рекордни нива на нови случаи на коронавирус поради бързото разпространение на Омикрон в страната. Властите обаче очакват, че подсилващите дози ваксина и по-леките симптоми на новия вариант на вируса ще намалят натиска върху здравеопазването. По тази причина този месец COVID ограниченията в страната отпаднаха.

Инфекциите обаче остават широко разпространени. По данни на Агенцията по здравеопазване през последните седмици се отчита ръст на случаите сред рисковите групи, като например при обитателите на старчески домове.

"Бустерната доза засилва защитата. По тази причина смятаме, че хората на 80 и повече години ще имат полза от втора бустерна доза", обясни главният епидемиолог Андерш Тегнел.

Както и при първите бустерни дози, вторите също трябва да са от ваксини на "Пфайзер " или "Модерна".