Съборът на Сръбската православна църква (СПЦ) приема общопризнатия каноничен статут на Синода на Македонската православна църква - Охридската архиепископия (МПЦ-ОА), предоставен през 1959 г., и изразява надежда, че СПЦ братски ще разреши окончателния й каноничен статут, се казва в официалното изявление, цитирано от македонското електронно издание "Плюс Инфо".

Освен това са изброени решенията, които бяха взети днес относно дългогодишния църковен проблем между СПЦ и МПЦ-ОА.

Руската патриаршия приветства решението за Македонската православна църква

Руската патриаршия приветства решението за Македонската православна църква

Решението било дългоочаквано

"Съборът на СПС приветства приемането на общопризнатия каноничен статут, който е статут на възможно най-широка автономия, т.е. пълна вътрешна независимост, предоставена през 1959 г. Установява се пълно богослужебно и канонично общение. Диалогът за бъдещето и в крайна сметка окончателния статут на епархиите в Северна Македония е не само възможен, но и целесъобразен, легитимен и реален "Съборът на СПЦ не възнамерява след уреждането на статута да поставя условия на новата църква-сестра с ограничителни клаузи относно обхвата на нейните юрисдикции в родината и в диаспората", се казва в изявлението.

Руската православна църква приветства решението на Архиерейския събор на Сръбската православна църква (СПЦ) да върне църквата в Северна Македония в своята структура. Това решение отваря пътя за по-нататъшни преговори за окончателния каноничен статут на Македонската църква, каза за ТАСС в понеделник протойерей Николай Балашо, заместник-председател на Отдела за външни църковни връзки (ОВЦВ) на Московската патриаршия.

Миналата седмица Вселенската патриаршия вдигна схизмата от Македонската православна църква - Охридска архиепископия и я призна с името "Охридска църква". Досега тя не беше призната от никоя православна църква. Оттук нататък обаче ще трябва да се уредят административните въпроси между нея и Сръбската православна църква, съобщи тогава БНТ.

Македония празнува 1 000 години от създаването на Охридската архиепископия

Македония празнува 1 000 години от създаването на Охридската архиепископия

На честванията няма да присъстват български духовници

Охридската архиепископия е създадена след падането на България под византийска власт през 1018 г. с указ на император Василий II. Охридската архиепископия съществува едновременно заедно с Търновската патриаршия (от 1235 до 1416 г.) като две отделни автокефални църкви. Тогава Българската Патриаршия е понижена в архиепископия със седалище в Охрид.

Официалните титли на охридските архиепископи са: първоначално Архиепископ на цяла България, а от средата на 12 век се ползва и Архиепископ на Първа Юстиниана и цяла България или на всички българи. Охридската архиепископия съществува до 1767 г., когато е закрита по настояване на Цариградския гръцки патриарх Самуил Ханджери, като нейният диоцез е присъединен към този на Цариградската патриаршия. Закриването и е неканонично и е извършено със султанско ирадие.

Патриаршията унищожава и самата Охридската епархия, като подчинява Охрид на Драчкия митрополит. Така градът е лишен дори от епископската катедра, която придобива още в ранните векове на християнството.

Припомняме, че през месец ноември 2017 година МПЦ-ОА поиска от Светия синод на Българската првославна църква тя да стане майка на македонската църква, но българските йерарси се забавиха и в последствие отказаха да подкрепят това искане, което тогава беше отправено от македонска страна в духа на започналото затопляне на отношенията между София и Скопие.

От ВМРО искат Светият синод да промени решението си

От ВМРО искат Светият синод да промени решението си

Според воеводите сме били длъжни да пратим и църковна делегация

Припомняме, Вселенската патриаршия вдигна схизмата от Македонската православна църква - Охридска архиепископия и я призна с името "Охридска църква" на 9 май 2022 г..

През 2018 г. имаше съгласие на Светия синод на Българската православна църква да отговори положително на желанието на Македонската православна църква да бъде призната за посестрима на българската. По този начин тя може да придобие автокефалност, заяви българският патриарх Неофит на 21 януари 2018 г.

Преди това сръбското духовенство недоволстваше срещу подкрепата на БПЦ за признаване автокефалията на македонската православна църква.

Православната църква на Македония - Охридската архиепископия през 2017 г. имаше желание да обяви Българската православна църква за църква-майка, ако Светият синод признае македонската църковна самостоятелност. По този начин щеше да се признае историческата истина, че тяхната църква е наследник на БПЦ, чийто център по време на турското робство е бил в Охрид.