Европейският съюз трябва да забрани ислямистката политическа партия и екстремистка група "Хизбула" и да я включи в списъка с терористични организации.

Това призовават членове на Европейския парламент, депутати от европейски държави и законодатели от Конгреса на САЩ в декларация, цитирана от "Политико".

Искането им е изпратено до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и до върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

"Хизбула": US санкциите заплашват с глад Сирия и Ливан

"Хизбула": US санкциите заплашват с глад Сирия и Ливан

След новите мерки на САЩ

Те предупреждават, че това е най-смъртоносното оръжие на иранския режим и че насилническата и антисемитска идеология тровят плуралистичните общества.

В декларацията са се включили 236 депутати от двете страни на Атлантическия океан.

В декларацията се подчертава, че забраната на така нареченото военно крило на "Хизбула" от страна на ЕС след самоубийствения атентат в България през 2012 г., при който загинаха шест души, не е достатъчна. Те смятат, че разликата между политическото и военното крило е "лъжа".

Иран осъжда забраната на Германия срещу Хизбула

Иран осъжда забраната на Германия срещу Хизбула

Този ход обслужва "ционисткия режим и объркания американски режим"

Депутатите посочват още, че "Хизбула" сътрудничи на режима на Башар Асад в Сирия и че групата е "въоръжена до зъби", което е в нарушение на резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Според тях групировката също "обучава и предоставя оръжия на шиитските милиции в Йемен и Ирак".

Конкретно "Хизбула" представлява сериозна заплаха за Израел, предупреждават авторите на декларацията. Те алармират, че групировката има 150 000 ракети, насочени към израелски граждани.

С награда от $10 млн. САЩ търси за информация за командир от Хизбула

С награда от $10 млн. САЩ търси за информация за командир от Хизбула

Мохамед Каутарани е в американския списък на терористите от 2013 г.

Декларацията е публикувана в навечерието на две годишнини - нападението в Бургас, при което загинаха петима израелски туристи и български шофьор, и бомбен атентат в еврейски център в Буенос Айрес през 1994 г.

През април Германия наложи пълна забрана на "Хизбула".