Катастрофа на две ядрени подводници до крайбрежието на Великобритания е "можела да предизвика Трета световна война", става ясно от разсекретени документи на ЦРУ, цитирани от британски медии.

Инцидентът е станал между ядрени подводници на САЩ и СССР до Глазгоу. От документите на ЦРУ се разбира, че президентът Джералд Форд (1974-1977) не е разбрал.

Случаят е обяснен в секретна военна телеграма на САЩ, която е изпратена от бившия съветник по националната сигурност на държавния глава Брент Скоукрофт до Хенри Кисинджър, който тогава заема поста на държавен секретар. Телеграмата е озаглавена "Secret Eyes Only".

"Тъкмо получих съобщение от Пентагона, че една от подводниците ни "Посейдон" се е сблъскала със съветска подводница", пише Скоукрофт в телеграмата и допълва, че подводницата SSBN James Madison е замесена в инцидента в Holy Loch.

Документът е част от разсекретени милиони страници, които ЦРУ публикува онлайн миналият месец.

Според експерта по ядрени оръжия Ханс Кристенсен можело е да настъпи истинска катастрофа, ако екипажът на една от подводниците е разтълкувал катастрофата като атака и е решил да се защити като потопи вражеския съд.

James Maddison е била снабдена със 16 ракети "Посейдон" със 160 ядрени бойни глави, уточни той.

Вярва се, че е имало сериозни щети по американската подводница, която е ремонтирана в базата в Holy Loch.