Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи прощално обръщение преди да напусне поста си, казвайки: "Направихме това, за което дойдохме - и много повече", съобщава БиБиСи.

Във видеоклип, публикуван в YouTube, той каза, че е водел "тежки битки, най-тежките битки ... защото това ме избрахте да направя".

Късно във вторник Тръмп издаде помилвания за рапърите Лил Уейн и Кодак Блек, както и за бившия кмет на Детройт Куаме Килпатрик, включително бившия му съветник Стив БанънТръмп в сряда реши да помилва 73 души, списък е разпространен от Белия дом, а на още 70 души той реши да смекчи наказанията.

"Особено горд съм, че съм първият президент от десетилетия, който не започна нови войни", обясни Тръмп и добави, че администрацията му е "възстановила силите" на САЩ и "американското лидерство".

"Събрахме други страни по света да се противопоставят на Китай, както никога досега", а най-голямата опасност за САЩ, е "загубата на доверие в себе си, загубата на доверие в националното ни величие".

"Америка не е скромна страна от нерешителни хора, които трябва да се крият. Сега, докато се подготвям да предам властта на новата администрация по обяд утре, искам да знаете, че започнатото от нас движение е само началото", обясни Тръмп и осъди щурма на Капитолия. "Политическото насилие е атака върху всичко, което ценим като американци. Това не може да бъде толерирано".

Последните две седмици от мандата на Тръмп бяха доминирани от последиците от смъртоносните бунтове на Капитолийския хълм, когато тълпа от негови поддръжници нахлу в Конгреса, опитвайки се да отменят резултата от изборите.

Макконъл: Тръмп провокира бунта в Капитолия

Макконъл: Тръмп провокира бунта в Капитолия

Лидерът на републиканците в Сената: Тълпата бе хранена с лъжи

Доналд Тръмп в своята 20-минутна предварително записана прощална реч каза, че администрацията му е направила това, което е дошла, и не само. Може да се спори за значението на неговите постижения - дали 400 мили (640 км) възстановена гранична стена, намаляване на данъците, отмяна на регулации, търговски войни и скромни дипломатически споразумения в Близкия изток представляват много по пътя на съществените постижения, пише в кратък анализ БиБиСи.

Но поне по един начин неговата хвалба със сигурност е вярна. Тръмп се кандидатира за президент през 2016 г., за да разклати съществуващия политически ред. Той води кампания като външен човек, който дава глас на онези, които не вярват и смятат, че системата вече не работи за тях.

Размириците и негодуванието, които Тръмп докара до Белия дом, се разбиха в Капитолия на САЩ преди две седмици, оставяйки след себе си останки - буквални и метафорични - ще отнеме доста време и усилия, за да се изчистят.

След четири години на разрушени норми и традиции, на преобръщане на очакванията за президентско поведение, Тръмп напуска един променен правителствен САЩ - фундаментално и може би необратимо.

Това поне беше едно обещание и обещание бе изпълнено.

Тръмп е в процедура за импийчмънт за "подстрекателство към въстание" заради атаката и ще бъде изправен пред съда в Сената, след като напусне поста. Ако бъде осъден, може да му бъде забранено да се кандидатира за държавна длъжност.

Той е първият президент в историята на САЩ, който е импийчмен два пъти. По време на първия процес той бе освободен по обвиненията, свързани със сделки с Украйна, от мнозинството от собствената му Републиканска партия.

Политически мотивираното насилие засенчи нарастващите жертви от коронавирусната пандемия, при която над 400 000 американци са загинали и 24 милиона са били заразени.

В посланието си Тръмп заяви, че администрацията му е изградила "най-голямата икономика в историята на света".

Икономиката обаче е изправена пред по-голяма борба. Работодателите съкратиха работните места през декември, прекратявайки поредица от спечелени работни места. Продажбите на дребно са спаднали през последните месеци, докато исканията за безработица нарастват.

Тръмп напуска поста с рейтинг на одобрение от 34%, рекордно нисък за напускащ президент, а повечето американци смятат, че Доналд Тръмп ще бъде запомнен като посредствен или като един от най-слабите президенти в историята на САЩ. Това сочи социологическо проучване на NPR/PBS NewsHour/Marist.

Клинтън: Тръмп е говорил с Путин при щурма на Капитолия

Клинтън: Тръмп е говорил с Путин при щурма на Капитолия

Той бил президент, който презира демокрацията

Байдън и съпругата му Джил Байдън напуснаха родния си щат Делауер във вторник, за да се върнат във Вашингтон, където идващият президент служи като сенатор в продължение на 36 години, преди да стане вицепрезидент на Барак Обама от 2008 до 2016 г.

"Когато умра, Делауер ще бъде написан на сърцето ми", каза той в емоционална прощална реч.

В сряда той ще е в Белия дом и след това в Капитолия за откриването в 12:00 (17:00 GMT).

Това ще бъде инаугурация като никоя друга: Вашингтон е под строга охрана след бунтовете в Капитолия, с хиляди войници от Националната гвардия и метални огради около Белия дом.

Само ограничен брой хора ще бъдат допуснати, за да станат свидетели на неговата клетва, за разлика от стотиците хиляди, които обикновено присъстват.

Сред тези, които няма да присъстват, ще бъде и Тръмп. Той лети за Флорида в сряда сутринта - първият президент, който няма да присъства на встъпването в длъжност на своя наследник след Андрю Джонсън през 1869 г.

Излизащият вицепрезидент Майк Пенс също ще присъства на церемонията, пропускайки прощалното събитие на Тръмп във военна база извън столицата на страната.

4 часа преди инагурацията Тръмп напуска Белия дом

4 часа преди инагурацията Тръмп напуска Белия дом

Предаване на властта във Вашингтон

Байдън ще влезе в офиса със съпричастност и решителност, родени от лична трагедия, както и с дълбок опит, изкован от повече от четири десетилетия във Вашингтон. На 78-годишна възраст той ще бъде най-възрастният президент, пише АП.

Гради се история, тъй като Камала Харис става първата жена, която става вицепрезидент. Бившият американски сенатор от Калифорния е и първият чернокож и първият човек от южноазиатски произход, избран за вицепрезидент и ще стане най-високопоставената жена, която някога е служила в правителството.

Двамата ще положат клетва по време на церемония по встъпване в длъжност с малко паралели в историята.

Десетки хиляди войници са на улицата, за да осигурят сигурност точно две седмици след като бурна тълпа от поддръжници на Тръмп, подстрекавана от президента, нахлу в Капитолия в опит да предотврати удостоверяването на победата на Байдън.

Напрегнатата атмосфера предизвиква и встъпването в длъжност през 1861 г. на Линкълн, който беше тайно транспортиран до Вашингтон, за да избегне убийци в навечерието на Гражданската война, или встъпването в длъжност на Рузвелт през 1945 г., когато той избра малка, сигурна церемония в Белия дом през последните месеци на Втората световна война.

Въпреки предупрежденията за сигурност, Байдън отказа да премести церемонията на закрито. Някои от традиционните атрибути на церемония ще останат.

Байдън покани Мич Макконъл и Кевин Маккарти, републиканските лидери на Сената и Камарата, да се присъединят към него на сутрешна литургия, заедно с Чък Шумер и председателя на камарата Нанси Пелоси, лидерите на демократите.

Темата на приблизително 30-минутната реч на Байдън ще бъде "Обединена Америка", а помощници заявиха, че това ще бъде призив да се отстранят различията. След това Байдън ще наблюдава "Преглед", военна традиция, която почита мирното прехвърляне на властта на нов главнокомандващ. След това Байдън, Харис и техните съпрузи ще се присъединят от двупартийно събиране от бивши президенти - Бил Клинтън, Джордж Буш и Барак Обама, за да поднесат венец в Гробницата на незнайния войник на Националната церемония в Арлингтън.

По-късно Байдън ще се присъедини към малък инаугурационен парад, когато се премести в Белия дом. Поради пандемията голяма част от тазгодишния парад ще бъде виртуална афера с участия на представления от цялата страна.

Вечерта, вместо традиционните лъскави балове, които приветстват нов президент във Вашингтон, Байдън ще участва в телевизионен концерт, който също отбелязва завръщането на известни личности от списъка с А в орбитата на Белия дом, след като те до голяма степен се отказаха от Тръмп. Брус Спрингстийн, Джъстин Тимбърлейк и Лин-Мануел Миранда, а Лейди Гага ще пее националния химн на Капитолия по-рано през деня.

Около 25 000 войници от Националната гвардия пазят Капитолия и Белия дом, които също са защитени от пръстен от стомана, съставен от барикади и високи огради. Централен Вашингтон е разделен на "зелени" и "червени" зони, напомнящи на разкъсания от войната Багдад.

Преди пристигането на Байдън в града, 12 членове на Националната гвардия бяха отстранени от мисията за сигурност при встъпването в длъжност на президента, след като се установи, че имат връзки с десни военизирани групи или публикуват екстремистки възгледи онлайн. Няма заплаха за Байдън, обясняват властите.

ФБР проверява 25 000 гвардейци преди встъпването в длъжност на Байдън

ФБР проверява 25 000 гвардейци преди встъпването в длъжност на Байдън

На фона на опасения, че някои гвардейци могат да извършат нападение