Публикациите в социалните медии, че Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) оттеглят разрешението за употреба на PCR-тест поради невъзможност да различи коронавируса SARS-CoV-2 от грип, не отговарят на истината.

Някои от публикациите дори манипулират читателите като показват дигитално променена версия на действителното съобщение на CDC, предаде агенция Reuters.

В действителност със съобщението си, разпространено на 21 юли 2021 г., центровете препоръчват замяната на досегашните тестове с нови, които могат да улеснят диагностиката. В него се посочва, че CDC насърчават лабораториите да обмислят приемането на комплексен метод, "който може да улесни откриването и диференцирането на вирусите на SARS-CoV-2 и грип". Това би дало възможност да се спестят ресурси и време.

Никъде обаче от CDC не твърдят, че досегашните тестове не правят разлика между коронавирус и грип.

Въпреки че неверните твърдения бяха опровергани, те продължават да се разпространяват в публичното пространство у нас.

Над 4 млн. са вече жертвите на COVID-19 от началото на пандемията

Над 4 млн. са вече жертвите на COVID-19 от началото на пандемията

Истинският брой на починалите в пандемията вероятно е по-висок

Междувременно жертвите на COVID-19 по света надхвърлиха 4 милиона, а СЗО Световната здравна организация предупреди, че истинският брой на починалите в пандемията вероятно е по-висок.

"Светът е в опасна точка от тази пандемия. Преминахме трагичния крайъгълен камък от 4 млн. регистрирани смъртни случая от COVID-19, което вероятно подценява общия брой на жертвите." - изтъкна шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Рисковете от разпространение на инфекцията нараснаха значително с появата на по-силно заразния Делта вариант на вируса. 

От началото на пандемията с коронавируса са се заразили повече от 198 547 000 души по целия свят.

САЩ: Covid вариант Делта е бързозаразен като варицела и по-заразен от Ебола и едра шарка 

САЩ: Covid вариант Делта е бързозаразен като варицела и по-заразен от Ебола и едра шарка 

Ваксинираните са заразни, но ваксините намаляват 10 пъти риска от тежко заболяване или смърт

Заблуждаващ пост във Facebook е публикуван от Майк Хъкаби, бивш водещ на Fox News, който бе и републикански кандидат за президент и губернатор на Арканзас, като заяви, че тестът CDC не може да направи разлика между коронавирусите и грипните вируси.

Публикация в Instagram от 24 юли стига още по-далеч във фейк твърденията си: "FDA обяви днес, че CDC PCR тестът е провал... Разрешението за спешна употреба е отменено."

Публикациите са маркирани като заблуждаващи от Facebook, като част от усилията за борба с фалшивите новини и дезинформацията.

Това, което CDC разработва и подава е протокол за това как да се тества за Covid, коментира Сюзън Уитиър, професор по патология и клетъчна биология в Медицинския център на университета Колумбия. Това означава, че CDC има указания, определящи кои реактиви са необходими за тестване на лабораторните проби за наличие на вируса Covid. CDC не разпространява тестове за коронавирус.

"Не е като да имат тест, който лабораториите могат да закупят. Ние заемаме техния протокол и използваме реагентите, които те препоръчват", коментира Уитиър.

В обръщението си към лабораториите CDC заяви, че вместо да се тества само за вируса Covid, лабораториите вече могат да тестват хора за множество вируси едновременно, използвайки така наречения "мултиплексен метод".

"Такива анализи могат да улеснят тестването както за грип, така и за SARS-CoV-2 и могат да спестят както време, така и ресурси, след като наближава и грипния сезон", отбелязва CDC относно мултиплексирания метод.

Д-р Кристофър Поладж, доцент по патология в университета Дюк, каза, че съобщението на CDC е свързано със сезона и защото грипа е на хоризонта, пациент може да има респираторни симптоми, които могат да се дължат или на COVID, или на грип. Лабораториите трябва да започнат тестове както за коронавирус, така и за различни грипни вируси едновременно.

Обявлението не означава, че тестът на CDC не може да направи разлика между коронавирус и грип.

Всъщност първоначалният тест на CDC за 2019-nCoV RT-PCR е разработен специално, за да търси и открива наличието на нуклеинова киселина, която е специфична за вируса covid, коментира Кели Врублевски, директор на програмите за инфекциозни заболявания в Асоциацията на лабораториите за обществено здраве.

На въпрос относно обръщението на CDC, говорителят на FDA Джим Маккини обясни, че PCR тестовете се считат за "златен стандарт" за диагностика на Covid. Той насочва към данни, които илюстрират спецификата и изключителността на теста на CDC.

Всичко това означава, че 2019-nCoV RT-PCR тестът на CDC няма погрешно да открие грипни вируси. По този начин твърденията във "Фейсбук", че тестът не може да прави разлика между COVID и грип, са очевидно неверни.

CDC оттегля препоръката за този специфичен тест и оставя препоръката за друг PCR тест, мултиплексен, който едновременно тества както за Covid, така и за грип тип А и В.

FDA издава разрешения на много лаборатории и изпитващи компании за стотици Covid тестове, които използват същата PCR технология, използвана от CDC.

Така че оттеглянето на препоръката CDC за този конкретен тест, който тества единствено за Covid не е по причините, посочени във фейк публикациите разпространявани във Facebook. Твърдението, че броят на случаите на коронавирус е завишен, тъй като тестът бил дефектен и брои случаите на грип като случаи на COVID, е абсолютно невярно и дезинформация.

"Този тест не се изтегля защото не работи", а за да може да се откриват и други вируси едновременно, допълва Уитиър.

"CDC изтегля своя тест като жест, за да насърчат лабораториите да използват тестове, които включват реактиви както за SARS-CoV-2, така и за грип, така че доставчиците, лабораториите, щатите и CDC да имат по-добри данни за тази есен и зима".

CDC оттегля заявката си за EUA за 2019-nCoV RT-PCR тест, защото агенцията е загрижена, че с наближаването на сезона на грипа пациентите със симптоми на респираторни заболявания трябва да бъдат изследвани както за грип, така и за Covid. Пациентите не трябва да се изследват само за короанвирус.