В следобедните часове на 2 октомври главната редакторка на "Коза Прес" от Нижни Новгород Ирина Славина призова във Фейсбук: "Търсете отговорността за смъртта ми от Руската федерация." Минути по-късно 47-годишната журналистка се самозапали пред сградата на полицията. Тя издъхна начаса, напомня Дойче веле.

Славина е филоложка, която първоначално работи като учителка по руски език и литература, а по-късно става журналист и пише за регионални медии. През 2015 тя за трети път губи работата си, след като цензурата я принуждава да напусне местната осведомителна агенция News-NN. Убедена, че няма да се намери друга медия, която да има смелостта да я назначи, Славина сама създава независимата медийна компания "Коза Прес". Там тя работи като издател, редактор и кореспондент едновременно. "Коза Прес" се финансира от дарения и бързо се превръща в една от най-популярните медии в региона.

Дългогодишен тормоз

Текстовете на Славина са познати на целия град, представители на местната власт и на бизнеса са изпитвали страх от нейните публикации. Това казва Светлана Кузеванова, адвокатка в Центъра за защита на медийните права. През последните години срещу Славина са били водени множество съдебни дела. "Такава е съдбата на всички активни руски медии, които не пишат за цветенца и крави", подчертава Кузеванова.

Глоби са ѝ налагани за какво ли не: 70.000 рубли (760 евро) за "незачитане на властта" по повод нейна публикация във Фейсбук относно паметна плоча за диктатора Сталин; 65.000 рубли (705 евро) заради уж неверни информации за разпространението на коронавируса в град Кстово, макар властите да бяха потвърдили въпросните случаи на зараза и още 5000 рубли (54 евро) за поддържане на връзки с "нежелана организация".

"Славина беше наказвана за всевъзможни неща. Пред входа на нейната кооперация бяха разлепвани листовки с обидно съдържание, а гумите на автомобила ѝ бяха разрязвани. От дълги години тя живееше в ада", казва правозащитникът от Нижни Новгород Станислав Дмитриевски и добавя: "Мълчанието на повечето хора около нея я травмираше, създаваше ѝ усещане за безсилие". Активистът е убеден, че претърсването на жилището на Славина е дало последният тласък да се самоубие.

Когато чашата преля

Шестима служители на службите за сигурност нахлуват в жилището на Славина в шест часа сутринта. Те веднага ѝ взимат телефона, за да не може да се обади на адвоката си. Търсени са били брошури, листовки и други улики за сътрудничеството на журналистката с организацията "Открита Русия", създадена от Михаил Ходорковски. Само че такива не са намерени. "Открита Русия" бе обявена от властите за "нежелана организация" през 2017 година. Сътрудничеството с такива организации е забранено и се наказва дори със затвор. "Славина нямаше нищо общо с нашата организация", казва ръководителят на "Открита Русия" Андрей Пивоваров.

"Тя не се оплакваше, не казваше колко ѝ е тежко. Ние всички явно сме подценявали натиска, на който е била изложена, защото не сме били достатъчно внимателни", казва Аркадий Галкер, ръководител на бюрото на правозащитната организация "Интернационал Мемориал" в Нижни Новгород. "Това не е самоубийството на една уморена от живота жена, а резултат от държавен тероризъм, от един невероятен държавен натиск", подчертава още Галкер и призовава да бъдат изправени на съд онези, които са тероризирали журнлаистката Славина през последните години.

"Това беше навярно най-важната ѝ мисия"

"Самоубийството на Славина е преди всичко политически жест и опитът да се обърне внимание на пробелмите, за които тя пишеше и говореше", казва и политикът от опозицията Алексей Садомовский и добавя: "Ирина Славина беше много честен и добър човек. Тя целеше само едно - да подобри положението в нейния град и нейната страна. Тя искаше да разпространява истината - това беше навярно най-важната ѝ мисия".

Вечерта след самоубийството на Славина в центъра на града се събраха около 150 души да почетат паметта ѝ. На мястото, на което журналистката се самозапали, хората полагаха цветя, снимки, свещи и плакати. Но още на следващата сутрин неизвестни лица бяха отстранили всичко.

Самозапалване на руска журналистка взриви социалните мрежи, властите игнорират

Самозапалване на руска журналистка взриви социалните мрежи, властите игнорират

Дългогодишен тормоз от властите...