В 101 държави по света нараства рискът от масови безредици през третото тримесечие на годината. Това сочи доклад на британската консултантска компания "Вериск мейпълкрофт", съобщава "Блумбърг".

В 101 от 198 държави се отчита увеличение на риска от обществени безредици, което е най-голямото тримесечно увеличение от началото на съответните изчисления през 2016 г. Същевременно рискът е намалял в 42 държави.

Предпоставките за размирици в страните от Европейския съюз се увеличават на фона на по-високите цени на енергията, докато в развиващите се страни общественото недоволство се обяснява с повишаването на цените на храните и със страховете от световна продоволствена криза. Според проучването рисковете ще се увеличат през следващите месеци.

Трите кризи, които заплашват да взривят 2022 г.

Трите кризи, които заплашват да взривят 2022 г.

Иран и Русия - две кризи, които очакват януари в засада и зад които се крие друг фундаментален залог: доверието в западния свят, неговата воля да защитава своите съюзници по света и да засили или не своята визия за международните правила

Очакват се изостряне енергийната криза и увеличение на разходите за живот през есенно-зимния период в Европа.

Сушата и недостигът на вода в много страни ще доведат до повишаване на цените на храните, което може да предизвика местни протести в най-засегнатите райони.

Сред страните с повишен риск от социални вълнения са Кипър, Германия, Норвегия, Полша и Украйна. През 2023 г. се очаква рисковете да се увеличат в Германия, Нидерландия и Швейцария, наред с други държави.