Телевизионен дебат за изборите за Европейски парламент между дясноцентристкия премиер на Холандия Марк Рюте и крайнодясната изгряваща политическа звезда Тиери Боде е разкритикуван и определен като "преструвка". Дебатът дори принуди вестник да публикува статия на цяла страница, в която избирателите се призовават да пренебрегнат резултатите от дебата, пише "Гардиън".

Първият изстрел произведе Рюте, лидерът на Народната партия за свобода и демокрация, който не се бори за място в Европейския парламент. Той публикува видео в "Туитър", в което директно се обърна към десния холандски популист Тиери Боде, лидер на "Форум за демокрация": "Аз и ти, един срещу друг, на живо по телевизията. Какъв е отговорът ти? Да или не".

Но дни преди това задкулисно са водени преговори за организиране на дебата. Видеото на Рюте и последвалите коментари от двамата се възприемат като предварителен план да се популяризира програмата към обществената телевизия NPO, която ще излъчи дебата в сряда вечерта.

Преди дебата Тиери Боде предизвика полемика с публикуването на есе на работата на френския писател Мишел Уелбек, в което поставя под въпрос "свободния статут на жените" и пита: "Какво се случва, когато навършат 30? Ако продължат да работят на пълна смяна, изграждането на семейства става изключително трудно, ако не и невъзможно".

В сряда сутринта холандското движение DeGoedeZaak плати за статия на гърба на холандския вестник Metro, с която призовава читателите "да позволят на Рюте и Боде да говорят, след това ние ще гласуваме за друг климат".

Рюте обяви, че иска да обори позицията на "Форум за демокрация" за излизане на Холандия от ЕС, известно като Некзит.

Франс Тимерманс, бивш външен министър на Холандия, който е заместник-председател на Европейската комисия и кандидат на социалистите за председател на Комисията, попита как този дебат ще помогне на избирателите при положение, че в него ще участват десен и крайнодесен и ще се обсъжда Некзит, което така или иначе никой не иска.

Тези избори са за това, което се залага на карта през следващите пет години: европейската борба срещу климатичните промени, за равенство и социална справедливост, включително за необходимостта най-накрая да се обложат с данъци големите технологични компании, отбеляза той.

Лидерът на партия "Зелени леви" Йесе Клавер определи дебата като "фалшива борба" между партии с подобни виждания.

Социологическите проучвания показват, че партията на Боде ще спечели 27 парламентарни места, а партията на Рюте - 25 места. "Зелени леви", Християндемократически призив и Партията на труда ще получат по 15 места. Дори и обединени първите две партии няма да привлекат 40% подкрепа.

Изборите за Европейски парламент в Холандия ще се проведат утре.