Разследваща комисия в молдовския парламент ще разпитва държавни служители за изпирането на 20 милиарда долара мръсни пари от Русия, съобщава "Свободна Европа".

Тя трябва да представи пред депутатите специален доклад за за "пране на мръсни пари в особено големи размери с използване на съдебната и банковата система". Престъпната дейност е започнала през 2010 г.

В работата на комисията ще участват представители на всички парламентарни групи. Тя не замества разследващите органи, а ще съдейства за обединяване на усилията на специалисти от различни сфери за установяване на извършителите.

Проевропейската кандидатка Мая Санду печели президентския вот в Молдова

Проевропейската кандидатка Мая Санду печели президентския вот в Молдова

Според данни от екзитпол...

Инициативата за създаването на комисията е на парламентарната група на платформата ДА - това е официалното наименование на проевропейската партия "Платформа Достойнство и Истина".

Руското издание "КоммерсантЪ" съобщава, че между 2010 и 2014 г. от Русия по "молдовската схема" са изнесени над 500 милиарда рубли.

В Русия разследването по случая беше приключено през август 2020 г. Трима от заподозрените признаха вината си и сключиха сделка със следствието. Става дума за банкерите Александър Григориев и Олег Кузмин, както и за бившия топмениджър в Moldindconbank Елена Платон. Братът на Елена Платон - бизнесменът Вячеслав Платон и молдовските политици Владимир Плахотнюк и Ренато Усатий са арестувани задочно. Те са обявени за международно издирване.

Новият президент на Молдова: Русия да се изтегли от Приднестровието

Новият президент на Молдова: Русия да се изтегли от Приднестровието

Мая Санду заяви, че Крим принадлежи на Украйна...