В Норвегия отвориха началните училища, съобщава АФП.

Децата започнаха да се връщат на училище. Властите отвориха началните училища, след като обявиха, че епидемията от коронавирус е под контрол.

Събития с над 500 души забранени в Норвегия до 1 септември

Събития с над 500 души забранени в Норвегия до 1 септември

Забраната обхваща големи спортни събития, фестивали и концерти

Една седмица след предучилищата най-малките ученици между 6 и 10 г. започнаха да се връщат в класните стаи. В продължение на шест седмици те бяха принудени да продължат образованието си дистанционно от вкъщи. Но класовете са ограничени максимум до 15 ученици.

Норвегия прогресивно започна да отменя ограниченията, наложени на 12 март в борбата с коронавируса.

Фризьорските салони и дерматолозите също могат да възобновят работа.

Много мерки остават в сила, такива като забранa на спортни и културни събития, както и препоръки за социална дистанция и хигиена.

Норвегия овладя коронавируса, Швеция остава най-засегната в Скандинавието

Норвегия овладя коронавируса, Швеция остава най-засегната в Скандинавието

По думите на Бент Хойе носител на коронавируса в страната сега заразява средно по 0,7 души

"Не трябва да сваляме гарда, трябва да работим здраво, за да държим разпространението под контрол", призова премиерът Ерна Солберг в петък.

"Ако не сме внимателни, това може да има сериозни последствия за другите. В най-лошия случай ние ще трябва да затегнем ограниченията отново. Трябва да избегнем това", подчерта министър-председателят.

Някои родители обаче намират за преждевременно отварянето на училищата, като подчертаха, че няколко служители в предучилища са с положителна проба за коронавирус, откакто се върнаха миналата седмица.

В Норвегия са потвърдени 7505 случая, а 193 са починали.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 2,8 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 193 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,9 млн. случая и над 206 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 865 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".