Камарата на представителите на САЩ, където демократите имат мнозинство, одобри резолюция, която прекратява американската подкрепа за водената от Саудитска Арабия коалиция във войната в Йемен, съобщава "Ройтерс".

Много законодатели притискат президента Доналд Тръмп да втвърди политиката си към монархията.

Йемен обстреля Саудитска Арабия

Йемен обстреля Саудитска Арабия

Напрежение: "Ансар Алах" изстреля ракета

За първи път Камарата на представителите подкрепя подобна резолюция, но 248 срещу 177 гласа няма да са достатъчни за преодоляване на обещанието на Тръмп по въпроса, който вероятно ще използва правото си на вето.

Само 18 републиканци в долната камара се присъединиха към 230 демократи в подкрепа на резолюцията, която призовава САЩ да прекратят военните действия, които засягат ситуацията в Йемен, включително презареждане на самолети във въздуха.

Примирието в Йемен влезе в сила

Примирието в Йемен влезе в сила

До момента най-малко 6 660 цивилни са загинали

Демократи и републиканци внесоха резолюцията преди две седмици, с която целят да изпратят послание на Рияд за хуманитарната катастрофа в Йемен и да осъдят убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги.

Много републиканци обаче смятат, че резолюцията не е уместна, защото американските сили предоставят само възможности за презареждане на самолети и друга подкрепа, но не и преки военни действия.

Сенатът се очаква да гласува резолюцията в рамките на 30 дни.

Предишна версия на резолюцията беше прокарана от Сената през декември 2018 г. Но не беше внесена в долната камара, където републиканците имаха мнозинство. На 3 януари демократите поеха контрол над камарата след победата на изборите през ноември.

Враждуващите в Йемен се споразумяха да прекратят боевете в ключов град

Враждуващите в Йемен се споразумяха да прекратят боевете в ключов град

Това съобщи генералният секретар на ООН Антонио Гутериш

САЩ подкрепят Рияд в Йемен срещу поддържаните от Иран хуси с презареждане на самолети, разузнавателна информация и помощ при поразяване на цели.

Гласуването в Сената през декември беше първото по рода си в Конгреса, което включва резолюция за прекратяване на американски военен ангажимент под War Powers Act. Този закон, приет през 1973 г., ограничава възможностите на президента на САЩ да използва американски сили в конфликти без одобрението на Конгреса.