Шотландският парламент ще проведе принципно гласуване за провеждане на нов референдум за независимост, съобщават медии. 

Правителството на Шотландия не може да се договори с британския кабинет и гласуването в законодателния орган ще бъде използвано като опит за оказване на натиск. Символичното гласуване е планирано дни преди Великобритания окончателно да напусне ЕС.

Решението на Лондон увеличава подкрепата за независимост на Шотландия, предупреди Стърджън

Решението на Лондон увеличава подкрепата за независимост на Шотландия, предупреди Стърджън

Така отговори първият министър на Шотландия Никола Стърджън

В петък първият министър на Шотландия Никола Стърджън ще разкрие "следващите стъпки в кампанията за подсигуряване на бъдещето на Шотландия като независима държава".

Речта на лидера на Шотландската национална партия е на деня на Брекзит. В сряда ще се проведе дебат в шотландския парламент, където ще бъде поискано от депутатите да подкрепят референдум за независимост и принципа, че "това е в правото на народа на Шотландия да реши бъдещето си".

По-рано този месец Борис Джонсън отхвърли молбата на Стърджън да прехвърли пълномощия на Единбург.

Преди дебата Стърджън коментира: "Петък ще бъде тъжен ден за Шотландия, тъй като ние сме извадени от ЕС против волята ни".

Лондон отхвърли искането на Шотландия за втори референдум

Лондон отхвърли искането на Шотландия за втори референдум

Джонсън изпрати писмо на първия министър

Предложението, внесено от администрацията на Шотландската национална партия, също призовава правителството на Великобритания да постигне споразумение с шотландското правителство за дата и начин за провеждане на референдум. Шотландското правителство предлага референдумът да се проведе през 2020 г.

Шотландските националисти и Зелените имат мнозинство в местния парламент и е много вероятно предложението да бъде прокарано.

Джонсън настоя националистите в Шотландия да спрат да се опитват да разбият Великобритания

Джонсън настоя националистите в Шотландия да спрат да се опитват да разбият Великобритания

"Това е гласуване веднъж за поколение"

Шотландската национална партия спечели 48 от 59-те места в регионалния парламент на изборите през декември. Никола Стърджън обеща да организира втори референдум за независимост в края на 2020 г.

На референдум през 2014 г. повечето шотландци гласуваха против отделяне от Великобритания, но пък подкрепиха оставане в ЕС на плебисцита през 2016 г., което се използва от Шотландската национална партия за набиране на подкрепа за втори референдум за независимост.