Полицията и бреговата охрана на Швеция провеждат издирвателни операции по вода около островите край Стокхолм, опитвайки се да изяснят откъде идват безпилотните апарати, прелитащи над атомни централи в страната, съобщи Би Би Си.

При последния такъв случай - в понеделник вечерта, такъв апарат беше забелязан над АЕЦ "Форсмарк". Дронове са забелязани и над две други АЕЦ, близо до няколко летища и над кралския дворец в Стокхолм.

Все повече шведи харесват НАТО

Все повече шведи харесват НАТО

Подкрепа за Алианса в Скандинавия

Засега властите не съобщават версии за това откъде идват на дроновете. Същевременно властите изпратиха допълнителни военни подразделения на остров Готланд на фона на нарасналата активност на руски военни кораби в Балтийско море. Във вторник шест руски десантни кораба, чието приближаване беше сред причините за засиленото военно присъствие на острова, преминаха през датските проливи и напуснаха Балтийско море, съобщава Dagens Nyheter с позоваване на министерството на отбраната на страната.

Властите отправиха молба към гражданите, ако имат информация за произхода на дроновете, да съобщят на полицията всичко, което знаят.

По-късно от шведската служба за сигурност Sapo заявиха, че безпилотните апарати може да се използват за "неоторизирано получаване на секретна информация".

Очевидци разказват, че дроновете са имали вид на военни и са били с големи крила. От Sapo не потвърдиха, нито опровергаха тази информация.

Швеция дава отпор на Русия за разширяването на НАТО, върви срещу отбранителната ѝ стратегия

Швеция дава отпор на Русия за разширяването на НАТО, върви срещу отбранителната ѝ стратегия

"Предложенията за нов ред за сигурност биха разрушили основите на нашата структура на политиката за сигурност"