Разпускането на парламента на Великобритания е "незаконно". Това постанови Върховният съд на Обединеното кралство след няколкодневни обсъждания, предадоха световни агенции.

Съдът взе историческото решение, след като премиерът на Великобритания Борис Джонсън посъветва кралица Елизабет II да разпусне парламента за пет седмици.

Върховният съд гледа решението на Джонсън за разпускане на парламента

Върховният съд гледа решението на Джонсън за разпускане на парламента

Всички с изключение на един съдия от Върховния съд в продължение на три дни ще изслушат страните по спора

Съдебното решение е победа за лагера срещу Брекзит.

Преди няколко седмици Лондонският върховен съд единодушно постанови, че решението на Борис Джонсън да разпусне парламента за пет седмици е законно, докато Шотландският апелативен съд постанови, че решението е незаконно.

11-те съдии от Върховния съд на Великобритания взеха единодушно решение, че Борис Джонсън е нарушил закона, обяви лейди Хейл, първата жена председател на съда, която се пенсионира през януари 2020 г.

Хейл обясни, че разпускането на парламента с цел да се блокира ролята на законодателния орган е незаконно. Съдията поясни, че парламентът трябва да има възможността да създава закони, които да се спазват от всички.

Този принцип ще бъде подкопан, ако правителството може да затваря парламента, подчерта тя и добави, че законодателният орган трябва да държи сметка на изпълнителната власт.

Повече да не чувам от Борис Джонсън, че ЕС е недемократичен, изригна Ги Верхофстат

Повече да не чувам от Борис Джонсън, че ЕС е недемократичен, изригна Ги Верхофстат

Най-малко едно голямо облекчение в Брекзит сагата

В момента разпускането на парламента е незаконна, ако целта е да се попречи на законодателния орган да изпълнява конституционните си функции, продължи съдията.

По думите й това "продължително" разпускане на парламента е необичайно. Тази продължителност оказва "крайно" влияние върху парламента, спъва работата на законодателния орган.

Лейбъристите и националистите от Шотландия и Уелс искат оставката на Джонсън

Лейбъристите и националистите от Шотландия и Уелс искат оставката на Джонсън

Решението на Върховния съд показва презрението на Джонсън към парламента

"Отражението върху основите на демокрацията е крайно", подчертава съдията и отбелязва, че правителството не оправдава подобно продължително разпускане на парламента.

Съдът заключи, че решението да се посъветва кралицата за разпускане на парламента е незаконно, постанови Хейл.

Минути след обявеното решение председателят на парламента Джон Бъркоу обяви, че парламентът трябва да поднови работа без отлагане.

Камарата на общините подновява работа в сряда

Камарата на общините подновява работа в сряда

Бъркоу обяви решението си, след като Върховният съд на Обединеното кралство постанови

Премиерът Борис Джонсън коментира, че решението не е правилно, но ще го зачете.