Венецуела обвини двама бивши американски войници в "тероризъм" и "конспирация" за това, че са участвали в план за свалянето на президента Никола Мадуро, заяви генералният прокурор в петък, цитиран от АП.

Люк Александър Денман, 34-годишен, и Айран Бери, на 41 години, бяха сред 17-те души, заловени по-рано от венецуелските военни.

Генералният прокурор Тарек Уилям Сааб заяви, че са обвинени в "тероризъм, конспирация, незаконен трафик на военни оръжия и престъпна група" и може да получат присъди от 25-30 години затвор.

Съобщава се, че осем нападатели са били убити при опита за нахлуване.

Сааб заяви, че Венецуела е поискала международна заповед за арест за залавянето на бившия медик от армията на САЩ Джордан Гудро, който уж е организирал и обучавал наемните сили.

Мадуро обвини президента Доналд Тръмп, че стои непосредствено зад опита за преврат, а опозицията в страната му е помагала.

Мадуро обяви: Венецуела задържа двама американци терористи

Мадуро обяви: Венецуела задържа двама американци терористи

Били част от въоръжена група, която целяла той да бъде свален от власт

Вашингтон няма нищо общо с групата арестувани във Венецуела, САЩ не биха скрили провеждането на операции срещу тази страна, коментира пред Fox News президентът на САЩ Доналд Тръмп.

"Нямаме нищо общо с това. Всъщност, ако исках да стъпя във Венецуела, нямаше да го скрия. Ако някога решим да правим нещо такова във Венецуела, щеше да е малко по-различно. Тогава това би могло да се нарече инвазия", добави Тръмп.

Тръмп заяви, че нахлуването "не е добро нападение", извършено от "нелоялна група", включваща венецуелци и "хора от други страни".

Венецуела спряла морски десант-инвазия на "терористи наемници"
Обновена

Венецуела спряла морски десант-инвазия на "терористи наемници"

Нахлули с моторни лодки от съседна Колумбия

"Видях снимките на плаж и очевидно това нападение не е водено от генерал Джордж Вашингтон", каза той, визирайки първия президент на САЩ, често считан за военен гений.

По-рано тази седмица венецуелските власти арестуваха повече от 10 души, включително и двама американци, които са работили за компанията Silvercorp USA. Двамата американци се появиха по венецуелската държавна телевизия в сряда и четвъртък. Те признаха, че са получили задача от Silvercorp да превземат летището в Каракас, за да отвлекат Мадуро. Венецуелският лидер каза, че двамата американци ще бъдат съдени.

Документът е удар за опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който категорично отрича да е свързан с Silvercorp или всякакви опити за свалянето на Мадуро със сила.

Планът, описан в документа от 42 страници, включва тактически подробности като какви противопехотни мини да се поставят и каква екипировка да се носи, но не се обяснява как малка група от командоси може да преодолее стотици хиляди войници и полицаи, които остават лоялни на управляващата Социалистическа партия.

В документа се отбелязва, че целта на мисията е залавяне, задържане и сваляне на Николас Мадуро, премахване на режима и признаване на Хуан Гуадо за президент на страната.

Вчера Мадуро съобщи в интервю, че неофициалните канали за комуникация между Каракас и Вашингтон са прекъснати.

Хуан Рендон, съветник на Гуадо, чиито подпис се появява в документа, коментира, че е договорил споразумението, но Silvercorp предприела мисията, въпреки че Рендон е прекъснал контактите с тях през ноември.

Тръмп: Правителството на САЩ няма нищо общо със ситуацията във Венецуела

Тръмп: Правителството на САЩ няма нищо общо със ситуацията във Венецуела

Ще проучим. Ние тъкмо научихме

Две опозиционни партии във Венецуела, свързани с Гуайдо, излязоха със съобщение, в което казват, че демократичните сили не насърчават или финансират паравоенни групи, наемници и насилие. Партиите призоваха за временно правителство.