Най-големите вестници в Австралия излязоха днес с цензурирани първи страници като част от кампания срещу потайността на правителството и законодателство, което поставя журналистиката и медийната свобода под риск, съобщават медии.

Австралия притиска журналист, обвинил държавата в шпионаж на граждани

Австралия притиска журналист, обвинил държавата в шпионаж на граждани

Полицията се оправдава с изтичане на класифицирана информация

Национални и регионални издания, включително The Australian, The Sydney Morning Herald и the Australian Financial Review, цензурираха съдържанието на главните си страници, за да покажат как се цензурират класифицираните правителствени документи.

Отделно телевизиите пуснаха реклами с въпрос към зрителите: "Когато правителството крие истината от вас, какво покрива?".

Австралийската полиция нахлу в телевизия, заради статии с класифицирана информация

Австралийската полиция нахлу в телевизия, заради статии с класифицирана информация

Статиите са за разследване по "незаконни убийства и неправомерно поведение на австралийските специални сили в Афганистан"

Протестът има за цел да окаже обществен натиск над правителство да изключи журналистите от закони, които ограничават достъпа до чувствителна информация, да създаде подходяща функционираща система за свобода на информацията и др.

По-рано тази година беше обърнато особено внимание на медийната свобода в Австралия, след като съдът издаде решение, което възпрепятства отразяването на случая с австралийския кардинал Джордж Пел, който беше признат за виновен в сексуални посегателства.

Някои австралийски медии съобщиха, че е осъден човек, без да разкриват самоличността, но някои чужди медии обявиха, че става въпрос за Пел, тъй като те са извън юрисдикцията на Австралия.

Австралия може да затвори журналисти за разкрития чрез класифицирана информация

Австралия може да затвори журналисти за разкрития чрез класифицирана информация

Набезите на полицията предизвикаха опасения за свободата на пресата

Прокуратурата сега иска глоба и затвор за десетки австралийски журналисти и издатели за отразяването на процеса. Казусът ескалира през юни, когато полицията нахлу в офиса на ABC в Сидни и в дома на редактор на News Corp по подозрение в получаване на национални тайни. Действията на австралийските власти предизвикаха международен отзвук.

Във Великобритания Би Би Си определи акциите като "дълбоко тревожни".